Губернаторът на Бургас слага край на потопите край езерото Вая /снимки/

Проблемът със затлачения от години естествен канал между най-голямото езеро у нас Вая и морето, намери своето разрешение в лицето на бургаския областен управител Вълчо Чолаков. Каналът е държавна собственост и и по инициатива на губернатора, стартира проект по неговото основно прочистване от огромната тиня и диворастяща растителност. Всяка годинa, при проливни дъждове, същият надводняваше значителни площи по периферията си, с което бяха нанасяни и сериозни имуществени щети на търговските обекти в близост.

Езерото пък преливаше откъм Околовръстното шосе за Меден рудник, както и в квартал Долно Езерово. Няколко сигнала до областния управител Вълчо Чолаков го ангажират да потърси европейско финансиране за дългосрочно справяне с продължаващия над 20 години проблем.

Към днешна дата има спечелен проект, който Областна администрация Бургас изпълнява в партньорство с еквивалентната администрация на Енез, Турция. Целите на проекта са: физическо подобряване на екологичните условия в езеро Вая чрез инвестиционни дейности, закупуване на специализирано оборудване за проследяване качеството на водите на езеро Гала, Турция, подобряване цялостния капацитет за опазване на биоразнообразието в двете езера. Освен инвестиционните дейности за подобряване на състоянието и екологичните дадености на езерото Вая, в проекта са заложени и съпътстващи дейности и мероприятия. Това подчертават от прецентъра на Вълчо Чолаков. 

В началото на месеца в Бургас се проведе уоркшоп с експерти от България и Турция, в рамките на който бяха посетени Регионална инспекция по опазване на околната среда и водите – Бургас, езерото Вая и бургаските влажни зони, Департамент по Опазване на водите към Университет „Проф. д-р Асен Златаров“. Няколко дни по-късно Областна администрация Бургас в партньорство с Областна администрация Енез организира обучение по опазване на околната среда и консервация на хабитати и биоразнообразие – езеро „Вая“ Бургас, България и езеро „Гала“ Енез, Турция. „ Всички тук сме част от един особено значим проект, свързан с наболяла тема в световен мащаб, а именно опазването на околната среда и биоразнообразието. Имаме възможността да оставим нещо значимо след себе си затова благодаря на всички, които със своята експертиза ще допринесат до успешното завършване на предвидените дейности“- с тези думи Чолаков откри обучението.

Експертите представиха обща информация и характеристика на езерото Вая и влажните зони в област Бургас, стратегии за мониторинг и оценка на качеството на водите, природен статус на езерото Вая - отговорни ведомства и екологично състояние на езерото. Доклад на резултати от мониторинг на езеро. Вая в летния период на 2017-та година и „Вая” като част от екологичната мрежа Натура 2000, също бяха част от дискутираните теми. Лектори на обучението са експерти от Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ Бургас, РИОСВ, Бургаска регионална туристическа асоциация. Обучението се изпълнява в рамките на проект „ Мерки за съхраняване и възстановяване на природното богатство в Бургас и Енез“ (Мore Care), CB005.12.1.115, финансиран по Програма за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ ИПА България – Турция 2014-2020, Приоритетна ос 1 „Околна среда“, Специфична цел 1.2. „Подобряване на капацитета за опазване на природата, устойчиво използване и управление на общите природни ресурси чрез съвместни инициативи в трансграничния район“.

 

Г. Георгиев

5 Коментари

 1. Avatar
  ллллллл 2017-10-12 22:55:27

  Само да не ми развеят турското знаме някъд епо езерото ей.Ще изгонят рибата :-)

 2. Avatar
  някой 2017-10-12 22:10:00

  Ами някой трябваше да я свърши тази работа. Бравос на областния.

 3. Avatar
  Дъвката 2017-10-12 20:45:54

  Кмет ли ще го правите юниконбг?

 4. Avatar
  жабокрек 2017-10-12 18:15:05

  Чолака е опасен вижте го само какъв позьор :-)

 5. Avatar
  Dinka 2017-10-12 18:11:19

  Razgele ot kolko wreme trqbwashe tui da stane.I shto pak s turtzite ne razbiram?

Напиши коментар