Експерт: Мръсният въздух Ви струва 3 милиарда евро на година

Замърсяването на въздуха струва на българската икономика по 3 млрд. годишно, съобщи Джордж Крамлис – представител на генерална дирекция на околна среда в ЕК. Данните са на Европейската комисия, която обмисля да поиска от Eвропейския съд да наложи санкции на страната ни, предаде bTV.

Шест са проблемните области в България, където има трайно завишаване на фини прахови частици. Това са Бургас, София, Пловдив, северните и югозападните части на страната. В началото на годината страната ни получи осъдително решение от Европейския съд, но без санкция.

Оказва се, че на този етап европейската комисия не е доволна от мерките, които се взимат в страната и може да бъде наложена глоба. България е в топ 10 на държавите с най-мръсен въздух. Карта на държавите с най-мръсен и най-токсичен въздух нареди в началото на годината страната ни на едно от челните места в света по броя на смъртните случаи, причинени от замърсяването на въздуха и на общите емисии на въглероден диоксид

 

Г. Георгиев

2 Коментари

  1. Avatar
    KOGA? 2017-10-12 23:25:45

    Lukoil koga shte se saobrazi s ekonormite,koga?

  2. Avatar
    Така си е... 2017-10-12 17:29:57

    обаче, в Бургас опазваме орлите, патките по Бургаските езера и гоним калдъринкаджиите - те т\\\'ва са най-приоритетните екологични проблеми! А за опазване на птичките измамните многобройни НПО-та са усвоили много милиони европейски средства! Е по тази тема спретнете едно журналистическо разследване - ще излезнат бая интересни факти!

Напиши коментар