Започва пълно преобразяване на отсечката на смъртта преди Слънчев бряг /СНИМКИ/

Днес започва работата по разширението на пътя между Поморие и Ахелой. Сериозна крачка в борбата срещу задръстванията. Петкилометровата отсечка е част от път I-9 Слънчев бряг - Бургас, която трябва да бъде разширена нацяло до края на 2018-та..

Реконструкцията включва изграждане на второ платно между Поморие и Ахелой, известна още като отсечката на смъртта по ред причини. Финансирането е от републиканския бюджет, прогнозната стойност е 20 млн. лв., а офертата на изпълнителя беше за близо 18 млн. лв. Изпълнител на строително-монтажните работи е "Пътстрой Бургас" ЕООД. Строителният надзор ще осъществява "Ен Ар Консулт" ЕООД. Авторският надзор ще е на "Виа план" ЕООД. На символичната първа копка ще присъстват министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, министърът на транспорта Ивайло Московски и председателят на управителния съвет на пътната агенция Дончо Атанасов.

Отсечката Поморие - Ахелой е част от по-големия проект за реконструкция на пътя Бургас - Слънчев бряг. Началото и края на участъка са между проектираните обходи на гр. Ахелой и гр. Поморие, чието строителство също предстои да започне. Идеята е в резултат пътят от двулентов да стане четирилентов, а скоростта да се увеличи до 100 км/ч. В момента с 4 платна са само в участъците Бургас - Сарафово и Равда - Слънчев бряг.

Първокласният път 1-9 е от изключително значение за Бургаския регион, като трафикът по него е интензивен целогодишно. С реализацията на проекта ще се повиши безопасността на движение и ще се облекчи автомобилният трафик между туристическите комплекси. Началото на участъка, който ще бъде реконструиран, е при км 212 от проектирания обход на гр. Ахелой, а краят при проектирания обход на гр. Поморие при км 217. Отсечката не преминава през населени места. В близост до нея е входът на къмпинг "Ахелой".

П. Михайлов, С. Георгиев, Г. Георгиев

1 Коментари

  1. Avatar
    tarataika 2017-10-13 12:22:11

    Shte ima li lapanica a ?

Напиши коментар