Зловещи разкрития за отровите на Кроношпан /снимки/

Поредните порции с нечистотия, изхвърлени от дървопреработвателното предприятие Кроношпан в Бургас, отключи вълна от недоволство в интернет. Масово бургазлии са покосени от съдираща кашлица, възмущението е огромно, а експерт пише нещо, което не е широко известно.

Анастасия Харитонова твърди, че е отлично запозната отблизо с производствения процес в предприятието, известно още като "убиецът на родната гора". "Частиците във въздуха не са от смилането на дървата. Отделяната от тях стърготина е безвредна. Нещо по-лошо е. Това фин шлайфпрах ,който се получава след шлайфането на вече готовите плоскости и съдържа СТЕАРИН и МЕТАНОЛ. Съставки в лепилото. Точно този фин шлайфпрах трови града. Преди години изградиха така наречената прахоулавяща система, но заради икономиите на ток и сметоизвозване работи само при проверка от ХЕИ и Екоорганизациите.Този шлайфпрах не може да се използва за нищо, а край Бургас не зная да има депо за изхвърляне на токсични отпадъци.Преди години го изхвърляха в Братово, а често и покрай пътищата в близост до Кроношпан. Работих там няколко години та за това зная точно какво се случва" казва Харитонова.

Защо си прави пас РИОСВ специално, коментарите ги оставяме на Вас. Припомняме, че Европейската комисия готви солена санкция на България за прекомерното замърсяване на въздуха в големите градове. Бургас е сред водещите замърсители.

 

Г. Георгиев

2 Коментари

  1. Avatar
    MI2 2017-10-14 13:02:58

    Много фалшива новина :)))) първо, Харитонова нямаше в списъка на хората докато аз работех там. Второ, няма как шлайфа да отдели метанол. Отделя се стъклен прах заедно с фини дървесни частици, които се изгарят в сушилните. Стъкленият прах се утаява под формата на стъклен слой по барабаните на сушилните и периодично при профилактика се кърти с къртачи. Дори някакъв метанол да мине от там, той изгаря. Във филтъра постъпва парата, отделена от сушилните. Електрофилтърът работи с електролит, който се впръсква в потока на парата и падайки срещу нея, привлича увлечение дървесни частици, всичко пада в основата и се изгребва периодично. Това, което цапа колите наоколо са такива електролитни капчици, събрали в себе си дървесни частици. Това се случва когато вдигнат производството над възможностите на електрофилтъра.

  2. Avatar
    мена 2017-10-13 13:24:05

    Утре пожарникарите в София а нии в Бургас всеки ден пред община и екоинспекцията за тея зловонии дето разболяват!

Напиши коментар