Пълна промяна: Започна преобразяването на бургаския Кернтнерщрасе /СНИМКИ/

Строителната техника се развихри и ремонтът на централния бургаски булевард "Богориди” /между "Лермонтов" и "Демокрация"/ започна. Това е може би най-автентичната и една от най-оживените търговски улици в морския град. Винаги е била пешеходна зона, като по протежението й има луксозни бутици, кафенета, традиционни и модни магазини.

Основен маршрут за Морската градина, а австрийския й еквивалент Кернтнерщрасе отвежда до катедралата Свети Стефан и река Дунав. Според предварителните разчети, ремонтът трябва да приключи преди старта на лято 2018 г. Това каза наскоро зам.- кметът по строителство в Община Бургас Чанка Коралска. Стойността на обекта е 2 813 000 лева без ДДС. Средствата са осигурени от програма "Региони в растеж".

Местната власт вече е подписала договора с изпълнителя на проекта, уточнени са и детайлите за избора на материали за настилката. „Богориди” е по- особен вид улица и има доста елементи, които са важни за градския интериор.

Последната основна реконструкция датира от началото на 90- те години, когато булеварда носеше името "Ленин".

"За динамиката на ремонта сме зависими от дружество ВиК, които трябва преди нас да извършват подмяната на водопровода. Вече стана практика в Община Бургас, преди да се реконструира дадена улица, да се подновят и подземните комуникации“, посочи Коралска.

От ВиК са уверили, че ремонта от днес официално вече е започнал. Желанието на общината е реконструкцията на ул. "Богориди" да приключи до края на юни 2018 г., така че през активния, дори да се налагат довършителни ремонти, те да не пречат на туристите. Новата визия предизивка известни обществени недоволства заради бетонната сивота и липсата на достатъчно зеленина.

Бяха направени известни редакции в движение като дори се работило по въпроса, да се помогне на собствениците на старинни сгради по булеварда да кандидатстват по проекти за реновиране. Вън от съмнение е, че реконструкцията през селдващите 8 месеца ще предизвика неудобства, а търговските обекти ще генерират далеч по- малки обороти по коледните и новогодишните празници особено.

Г. Георгиев

3 Коментари

 1. Avatar
  bs boy 2017-10-12 17:43:02

  Wse edno w SEWERNA Koreq 4esno

 2. Avatar
  кали 2017-10-12 15:36:13

  ужас ще е честно казано

 3. Avatar
  toni 2017-10-12 14:59:17

  Staroto shte iz4ezne shtoto trqbwa da lapat pak mama mu stara

Напиши коментар