Строителният министър неглижира бунтът на Странджа

Утре от 12 часа предстои масов протест в местността "Босна" срещу безобразното състояние на републиканския път Царево- Малко Търново. Разрешение за бунтът е взето от институциите. 56 километровата отсечка е най- кратката връзка между морето и планината и голяма възможност за развиване на културно- исторически и екотуризъм. Вместо това, тя е магистрала за дървената мафия- образно, чиито камиони допълнително разбиват настилката. Траповете се множат като зайци, както обичат да казват местните и всеки път, когато надигнат глава, следват обещания за проектиране и ремонт. И после затишие. Скоро пак бе дадено такова двойно обещание.

Очакванията бяха на протеста утре да присъства регионалния министър Николай Нанков и лично да поеме ангажимент със срокове, защото Странджа действително има огромен потенциал за туристическа дестинация, но лошата инфраструктура е препъни камъка. Нанков ще бъде в Бургаско по същото време, но на друго място. И ще прави първа копка за разширението на главния път Поморие- Ахелой. Първата копка ще е до разклона за село Каменар. Няма нищо лошо, даже е похвално, защото тази реконструкция по целия маршрут изобщо Бургас- Слънчев бряг е чакана, също от много години. Остава впечатлението обаче за неглижиране на странджанския гняв и послание към бунтовната Странджа, че техния ред ще дойде някога, но кога?!

Очаква се строителния министър да бъде подтикнат да намери време за двете събития едновременно. С него в региона ще бъде и транспортния министър Ивайло Московски. Кметът на община Малко Търново Илиян Янчев вече излезе с кърваво писмо до властимащите и ги призова за отговорно поведение. Призова да се спре ударното обезлюдяване в мистичната планина и реконструкцията на пътя с Царево била сериозна крачка в тази посока.

 

Г. Георгиев

Напиши коментар