Цигани въртят търговия с орехи в Пловдив

Роми обикалят Пловдив и продават орехи направо на тротоара. Предлагат ги с черупката и на ядки. Разрешителни за търговията нямат, а за касови апарати не са и чували, показа проверка на "Марица”. Стоката се продава в щайги и дори направо с чували, а цената наистина е изгодна - 2,50 за килограм орехи с черупките и 12 до 15 лева на ядка.

Групата е голяма и търгува на различни места. Най-голям оборот обаче се върти на подлеза до Понеделник пазара, разказаха хора, които работят в района. Търговците обясняват, че орехите “са чукани снощи” и са пресни и много вкусни. Произходът на орехите не представлява интерес за клиентите, защото водеща в покупката е цената.

На тържищата цените на орехите са по-високи. Търговците продават собствени ядки наред с плодовете и зеленчуците. На една от сергиите на Събота пазара се предлагат орехи от няколко дървета в двора на продавача. Тези с черупка са по 3,50 лева за килограм.

Тъмнокафявите са по 17 лева. Малко по-добро качество се търгува с левче отгоре. Най-скъпите бели ядки са на цена от 20 лева. Тези цени са уеднаквени за повечето сергии по пазарите в града под тепетата.

Разликата в стойностите на регламентираните пазари и случайните улични търговци е 3-4 лева на килограм.

 

 

Източник Марица.бг

Василева
 

Напиши коментар