Граничари: Оградата е нарязана по места, кърпим я за Еманюел Макрон
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Граничари: Оградата е нарязана по места, кърпим я за Еманюел Макрон

Пограничната ограда с Република Турция се подготвя ударно да бъде показвана на френския президент Еманюел Макрон. Той ще пристигне на 25 август по покана на българския президент Румен Радев. Индикации са, че ще се повтори сценария, както при Дейвид Камерън и Виктор Орбан. Ще се ходи с хеликоптер и високопроходими джипове до защитното съоръжение за да бъде показано нагледно, какво е изградено досега. По последна информация, обиколката ще бъде основно в Бургаска и Ямболска област, а Хасковска ще бъде прескочена. Понеже там работата още не е приключила и тепърва ще се прави поредна финансова дотация от държавата. Има обаче сериозен проблем, според гранични полицаи.

Доверяват, че има участъци, където оградата е била рязана и има дупки по нея. Правени са кърпежи с подръчни материали, но след време дупките пак са се появили. Става въпрос за места, където все още нямало статични камери за видеонаблюдение по браздата. Посегателството по оградата не се поемало от гаранцията. Към този момент кърпежи пак се правели, но с по качествени материали и способи. "Трябва всичко да бъде стегнато и спретнато в кратки срокове. Не съм сигурен обаче дали се прави по най- професионалния начин. Не са много компрометираните участъци, но има такива, които трябва да се оправят по най- бърз начин за да не се изложим пред гостите" каза граничен полицай, който от три години дава непрестанно наряди по границата. Той подчерта, че дупките се появявали по местата където камери няма и охраната сватала с жива сила. Не било изключено невралгичните места да се посочвали на трафикантите от други гранични полицаи, които "осребрявали" пагона.

Към този момент пряка отговорност за съоръжението имат съответните областни управители. Те държат час по- скоро собствеността да бъде прехвърлена на МВР и силовото ведомство нацяло да си носи отговорността. Понеже имали нужния ресурс и натрупан опит. "Французинът вероятно ще бъде воден в Странджа. Там знаете бе най- трудния участък за работа, с уникални денивалации и ако ще се хвалим, логично е там да бъде закаран" казаха неофициално от МВР. T. нар. бургаски участък е с дължина: 127 километра.

 

Г. ГеоргиевКоментари