Разпечатват секретни тунели в Балкана заради скоростния жп коридор с Гърция /СНИМКИ/
  • 5
  • 2
  • 0
  • 1
  • 1
  • 0
  • 0
  • 0

Разпечатват секретни тунели в Балкана заради скоростния жп коридор с Гърция /СНИМКИ/

Малко след като транспортните министри на България и Гърция се споразумяха за скоростния железопътен коридор, свързващ пристанищата на Солун, Кавала, Александруполис, Бургас, Варна и Русе, започна да се поизбистря трасето. Директна ЖП връзка между Бургас и Варна реално няма и по последна информация предстои "размразяване" на т. нар. секретен "Обект А" от 50- те години или още несбъднатата черноморска железница. Трасето минава през прокопани, изоставени и запечатани тунели в Източния Балкан.

Информацията е конфиденциална, но много от кметовете били апелирани да предупредят населението, че предстои докарването от Пловдив на високоволтови далекопроводи- в района на цялото трасе. То е с начална точка бургаския кв. Долно Езерово и крайна- варненския град Долен чифлик. Историята е прелюбопитна.

В началото на 50-те години на миналия век, у нас се пристъпва към изграждането на т. нар. Черноморска железница – проект за жп линия свързваща двата ни най-големи черноморски града Варна и Бургас. Транспортният проект е бил замислен като част от стратегическа жп магистрала, започваща от далечния Одески военен окръг и достигаща до българо- турската граница. До онзи момент в тази посока има изградено трасе единствено между гара Юнак, Варненско и село Старо Оряхово, а единствената и до днес жп връзка между двата черноморски центъра минава през Карнобат (8-ма линия) и после по 3-та главна линия до Синдел и Варна, което доста удължава маршрута. Онзи период е време на тотално противопоставяне между Източния блок и Запада, светът е бил на прага на нова война.

Целта на военно-стратегическия обект е да се осигури по бързо придвижване от Северна в Южна България на дошлите да „помогнат“ съветски войски при евентуален военен конфликт с Турция. Строежът започва по изричното нареждане на Кремъл, след препоръките на двамата маршали на СССР Климент Ворошилов (Северното Черноморие) и Николай Булганин (Южното Черноморие). Те имат важни инструкции от Сталин – да проверят и трасират военните възможности на малка България по съветския път към Проливите. Любопитна подробност е, че този строеж е част от редица инфраструктурни проекти маскирани като цивилни, но с военно- отбранителна цел. Обектът се реализира при абсолютна секретност под наименование „Обект А“.

Строи се докъм средата на 50-те години, когато в следствие промяна в политическата обстановка в световен мащаб, строителството е преустановено, изградените съоръжения са изоставени. А трасето на линията е било почти готово. Били са реализирани повече от половината от землените работи, а изкуствените съоръжения са били почти завършени. Остава недокопан и 5 километров тунел под Източния дял на Стара планина. Южният му портал е излизал при несебърското село Кошарица, където са били прокопани малко над 600 метра. От север е прокопан до несебърското село Приселци, което се намира на самата граница между Бургаска и Варненска област. Там са били завършени почти 2 км, а навремето местното ТКЗС е отглеждало гъби в него. Започнати и недовършени тунели могат да бъдат от по наблюдателни и в Руенския Балкан. Смята се, че с разведряването на международната обстановка, последвала след смъртта на Сталин, обекти с подобно военно- стратегическо предназначение се оказват вече никому ненужни.

При появилите се нови условия правителството счита за безмислено да продължи изграждането на съоръжението само за граждански цели, тъй като според икономическите разчети строежът се оказва нерентабилен, а транспорта между двата града се осъществявал по море и по шосе и нямало нужда от трети начин. Днес могат да се видят останки от незавършената жп линия. Ясно си личат още дигите по полето покрай селата Тънково, Кошарица и Каблешково. Мостовете по деретата също седят. Старият и затворен от десетилетия тунел в района на несебърските села Приселци и Кошарица си стои още там. Входът му е зазидан, но има пролука да влезе човек. В него, обитатели са влечуги, прилепи и земноводни. От време на време там се събират и наркомани. За 60 години консервация са се образували сталагмити обичайни за пещерите и разни други интересни пещерни образувания.

Сега както изглежда предстои сериозен "рестарт", но с друг предназначение. Вече бе анонсирано, че разходите на България по проекта с гърците за високоскоростна жп магистрала ще надхвърлят 1 милиард евро.

Г. ГеоргиевКоментари

:)

25 окт, 2020 23:36

между карнобат & синдел има прокопан & облицован изцяло само вдин жп тунел за два успоредни коловоза край люляково ,но е положен само единия от тях,чрез мост над яз.цонево минават два успоредни жп коловоза

Отговори

25 окт, 2020 23:54

думата вдин се заменя с думата един

География

3 юли, 2020 14:35

Няма грешка. Става въпрос за друго село приселци. Не случайно са оточнили бургаското село а не варненското.

Отговори

25 окт, 2020 23:55

думата оточнили се заменя с думата уточнили

Локация Българова

4 ное, 2019 20:52

"От север е прокопан до несебърското село Приселци, което се намира на самата граница между Бургаска и Варненска област." - това беше най-абсурдното изречение, което съм прочела скоро.. явно авторът не знае къде се намира.

Отговори

25 окт, 2020 23:40

едното село приселци е в община аврен в област варна а другото село приселци е в община несебър в област бургас