Речено- сторено: Превозвачите събраха погледите на европейските лидери
  • 1
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Речено- сторено: Превозвачите събраха погледите на европейските лидери

Българските превозвачи, които получиха подкрепата на правителството и на отделни европейски фактори срещу правилата, искани от френския президент Еманюел Макрон, се събират за протестно шествие на пл. "Македония", което ще премине по ул. "Алабин" покрай Събената палата и по бул. "Витоша" до парковото пространство край НДК, където се провежда Срещата на върха "Европейски съюз - Западни Балкани". Там те ще заявят своите искания и пред европейските лидери.

"Това е грубо вмешателство в свободния бизнес и свободния пазар. Двата пакета се в пълна противоположност. Очевидно става въпрос за грубо вмешателство. Този конфликт трябва да бъде решен на масата за преговори. Никога не съм се съмнявал, че няма да имаме подкрепа на правителството", заяви Ивайло Константинов.

"Стани куме да седне кумицата - с техните камиони да правят бизнес с нашите шофьори", образно се изрази Константинов, който е представител на автобусния сектор.

"Това момче е младо, то има банка. Ще си вземе жената и детето и ще отиде в Германия, а България ще се оголи. Нашето правителство застава зад нас. В нашата фирма сме 300 души. Какво направиха ЕС? Вкараха "Лидл" и "Кауфланд" и разбиха средния бизнес. Аз и колегите пазаруваме в "Лидл" в Испания и там качеството е различно. Да бяхме си стояли в Съветския съюз", заяви един от протестиращите тираджии.

"Замаскирано е един вид да се облагодетелства шофьора. Макрон го натискат неговите профсъюзи. На един паркинг ако има един български камион, има 20 полски и поне 5 румънски. Французинът иска да си остави в петък камиона и да си отиде при жената и да взима затова 5000 евро. Белгийците и французите най-много ни мразят", обясни друг шофьор.

В 13:20 часа шествието потегли към НДК. Протестиращите преминаха покрай Съдебната палата и вече са на булевард "Витоша". Група чуждестранни туристи с интерес наблюдаваше шествието, а хората ръкопляскаха на протестиращите.

"Подкрепям всички превозвачи. Няма смисъл с рестриктивни мерки да се спират законни фирми. Не зная какви разговорите на премиера с г-н Макрон. Вчера Манфред Вебер заяви в парламента, че решението на ГЕРБ е решение за ЕНП. Днес г-н Станишев заяви, че правителството не е закъсняло", каза друг протестиращ, дошъл за подкрепа на недоволните превозвачи.

"17% от БВП на държавата, това са над 300 000 души, които си вадят прехраната с къртовски труд. В момента едни лицемери се опитват да ни кажат, че те ще работят на нашия пазар, а ние ще гледаме. Казваме го на г-жа Меркел и г-н Макрон - след като българския превозвач има възможност да работи, да работи. В Европейския парламент насроенията не са добри. Това е лицемерие", заяви евродепутатът Ангел Джамбазки. 

"Това е един от най-големите сектори. Днес е времето да заявим, че такъв тип лобистки закони нарушават правата на Европейския съюз", допълни Александър Сиди от "Обединени патриоти".Коментари