Кроношпан затваря врати в Бургас?
  • 66
  • 3
  • 5
  • 4
  • 1
  • 1
  • 0
  • 9

Кроношпан затваря врати в Бургас?

Един от най-големите бургаски заводи ще бъде затворен до 3-4 години. Производителят на дървесни плоскости Кроношпан ще насочи производството си само към новите мощности и инсталиции, които започват да се изграждат във Велико Търново.Когато там заводът е готов напълно, постепенно ще започне спирането на дейността в морския град.За подобно решение на управата на дружеството се коментира усилено в бизнес-средите. Кроношпан е един от най-големите работодатели в Бургас, като продукцията на завода се изнася в над 20 държави. Производството обаче изисква и колосални обеми от дървесина.

Преди два месеца управата на дружеството подписа договор за заем в размер на 100 млн. евро. Кредитът е осигурен от Уникредит Булбанк, Райфайзенбанк (България) и австрийската Raiffeisenbank Oberosterreich Aktiengesellschaft и е обезпечен със залог на предприятието. Средствата ще се използват за проекта във Велико Търново, където освен разширяване на производството компанията планира да изгради и мебелен клъстер за свои клиенти.

Дружеството започна и процедура за получаване на комплексно разрешително за допълнителните производствени мощности. Очаква се до няколко месеца новите линии да заработят.

Условия

От документите в Търговския регистър става ясно, че заемът е подписан в средата на март, но самият договор не е публикуван. Според решението на кипърското дружество Konikato Holdings, чрез което австрийската Kronospan притежава българското предприятие, "Кроношпан" е имала право да договори заем за 100 млн. евро с краен срок на погасяване 31 януари 2027 г. До 50 млн. евро от сумата ще бъде отпусната от Уникредит Булбанк, а по до 25 млн. евро са предвидени да бъдат осигурени от Райфайзенбанк България и австрийската банка. Изплащането трябва да започне в края на юли 2019 г. и да става на шестмесечни вноски. Лихвата е определена като 3- или 6-месечен Euribor с надбавка 1.95 пункта, която може да падне до 1.75 или да се увеличи до 2.05 пункта в зависимост от коефициентите на задлъжнялост на компанията. Като обезпечение се предлага залог върху търговското предприятие и ипотека върху имотите във Велико Търново. Справка в Имотния регистър показва, че "Кроношпан" вече е ипотекирала земята и сградите в града в полза на трите банки.

Производство и клиенти

Заемът ще бъде използван за проекта на "Кроношпан" във Велико Търново, потвърди изпълнителният директор на компанията Николай Банков за "Капитал", но засега отказа повече подробности. Австрийската Kronospan стъпи в България преди повече от 20 години, когато купи бившия мебелен комбинат в Бургас, а през 2009 г. откри втори завод във Велико Търново. Преди няколко години компанията реши да разшири производството си там, а малко по-късно стана ясно, че планира и изграждането на клъстер, в който да привлече свои клиенти от мебелната индустрия. Подобен клъстер австрийският собственик има в Полша, където предлага на клиентите си халета под наем за производство, което им спестява логистични разходи. Целият проект във Велико Търново е на стойност 300 млн. лв., а за част от него миналата година компанията получи инвестиционен сертификат.

Нова инсталация

Наскоро "Кроношпан" подаде заявление за издаване на комплексно разрешително за новата инсталация в града. Тя включва линия за производство на плочи от дървесни частици (ПДЧ) и линия за производство на плочи от дървесни влакна (MDF), която на практика ще бъде първата в страната. Когато започна разширението си преди няколко години, компанията все още не беше взела решение в кой от двата града да изгради MDF линията, но в крайна сметка това е станало във Велико Търново. До няколко месеца "Кроношпан" очаква да получи комплексно разрешително и новата инсталация да заработи.

За 2016 г. "Кроношпан България" има 173 млн. лв. приходи, а заетите са около 400 души.picasion.com

Коментари

Smoker

5 юли, 2018 15:01

Поне снимка на Кроношпан да бяхте сложили, а не просто снимка на димящи комини на някакъв завод.

Отговори

БАЙ ИВАН

23 май, 2018 9:04

А ОТКАДЕ СУРОВИНА, НЕ ОСАНАХА ИГОРИ КОЙ ЩЕ И ОТ КЪДЕ ДОСТАВИДЪРВЕСИНАТА , 60 70 ГОДИНИ ВЪЗТАНОВЯВАНЕ ИЗСЕКЛИ И ЗАМИНАЛИ,

Отговори

Алиса

22 май, 2018 17:26

Затварят завод в Испания и старото оборудване го пращат тук. После завода им бил модерен. По-важният въпрос е , защо там не могат да функционират, а тук им се разрешава? Също така, кой прибра парите, за да могат да ни тровят безнаказано?

Отговори

Александър Тонев

22 май, 2018 15:31

Работих там.нямате и наистина малка представа за какво замърсяване става въпрос.унижение,експлоатация н.д.

Отговори

Поля

22 май, 2018 13:17

Докога ще търпим ужасната миризма на дървесина във Велико Търново,докога ще тровите децата и жителите на кв.Бузлуджа, сутрин пелената над квартала от вашите комини е ужасна,не може да се отварят прозорците на жилището,ДОКОГА ЩЕ ТЪРПИМ.........................

Отговори

23 май, 2018 22:58

Не само кв.Бузлуджа и в кв.Чолковци и цяло Търново им дишаме гадния замърсен въздух.

22 май, 2018 14:02

Тук в Бургас , са ни буквално пред прозореца, ужасно е!

Красимир

22 май, 2018 11:56

Най после.Веднага да затваря

Отговори

22 май, 2018 20:27

Да те факат ли искаш? Кавалчо

Киро

22 май, 2018 11:37

Може ли кроношпан да каже ЗАЩО технологията им е вредна и забранена в цяла европа а в България е разрешена и после да обясняват на хорта за просволутите водни филтри....

Отговори

24 май, 2018 19:16

Не е забранена! Кроношпан има 36 завода в целия свят