Плажът може да е опасен! Ето съветите на специалиста
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Плажът може да е опасен! Ето съветите на специалиста

Пладне. Горещина. Задух.

Ако по това време се изтягате на плажа или се разхождате гологлави, забравили за рисковете от слънцето, в един момент ще усетите, че то наистина "сърдито пече". Ако и тогава не вземете предпазни мерки, може да станете една от многобройните жертви на плажа. Продължителното слънчево облъчване води дослънчасване
То е резултат от прегряване на тялото, главата и мозъка, което е свързано с прилив на кръв към мозъчните обвивки. Температурата обикновено се повишава до 38 градуса. Най-податливи на слънчасване са по-пълните хора, които се чувстват уморени или изтощени. Също и всички, страдащи от повишено кръвно налягане, сърдечни пороци и пр.

Слънчасалите се оплакват от главоболие, отпадналост, сърцебиене. Тялото им се зачервява. Могат да получат халюцинации и гърчове. Понякога повръщат, не е изключено да изпаднат в безсъзнание. Много важно е слънчасалият веднага да бъде пренесен на сянка, на проветриво и хладно място. Трябва да се съблече или поне да се разкопчаят дрехите му. Ще се почувства по-добре, ако на главата му се поставилед или студена кърпа
Може да се обвие с влажен чаршаф. Изкуствено дишане не бива да се прави, защото мускулните движения усилват образуването на топлина в тялото и с това се утежнява състоянието на слънчасалия.

В тежките случаи е необходима незабавна лекарска помощ. На пострадалия се дават течности - чай, кафе, сокове, но не газирани. Те трябва да се приемат на глътки и да са хладки. За предпазване от слънчасване е необходимо в горещините да се избягва продължителен престой с гола глава на слънце, особено около обяд, когато голяма част от слънчевите лъчи са топлинни. Разумно е да се носят тънки бели, порести шапки (например сламени) с широка периферия, а тялото да бъде облечено в бяло и по възможност широко облекло. Важно е да става проветряване. Главата не трябва да се връзва с кърпи, това улеснява слънчасването.

Хубаво е в топлите дни стомахът да не е пълен с много храна, да се консумират леки плодови и зеленчукови ястия и човек да си осигурява по-чести почивки на прохладни и проветриви места. Неразумното отношение към слънцето понякога се заплаща и със слънчева уртикария илиалергия
Заболяването най-често се явява в третото и четвъртото десетилетие на хората, но не са предпазени и другите възрасти. Боледуват дори и кърмачетата. Жените страдат по-често от мъжете. Заболяването трае дълги години и рядко изчезва спонтанно. Като причина за него се посочва комбинираното въздействие на слънцето с някои медикаменти.

Алергията може да се отключи след ухапвания от насекоми, контакт с вируси, химични агенти и пр. Описани са случаи на фамилна слънчева уртикария, когато се наблюдават признаците на болестта при различни поколения в семейството. Склонните към слънчева алергия при най-малкото излагане на светлина (понякога до три минути) получават обриви. На мястото на облъчването се появява парене и сърбеж, последвано от зачервяване на кожата и обрив. Той обикновено изчезва след 15 минути до половин час, но кожата дълго след това остава зачервена. При облъчване на цялото тяло за продължително време освен местната кожна реакция може да настъпят тежки алергични прояви включително и задух, който заплашва живота на болния. По правило повторното излагане на светлина непосредствено след отзвучаване на основните признаци предизвиква по-лека кожна реакция. Вероятно това се дължи на изчерпването на някои вещества като хистамин, серотонин и пр. Този феномен на изчерпване сега се използва при един от начините за лечение на слънчевата уртикария. Но трябва да се прилага само под лекарски контрол!

Препоръки

За склонните към алергия е задължително правилото за постепенно излагане на слънце, като лекуващият лекар определя времето на слънчевия престой за всеки отделен пациент. По този начин се увеличава роговият слой на кожата и се засилва пигментацията й. Лечението на слънчевата уртикария включва и локални фотозащитни препарати. Те съдържат в състава си химически вещества, които или отразяват, или поглъщат лъчите с различна дължина на вълната и по този начин предпазват дълбоките слоеве на кожата от опасното слънчево въздействие. И тези фотозащитни препарати трябва да са предписани от специалист дерматолог. Ако при продължително слънчево облъчване върху кожата се образуват мехури, те не се пукат. Течността в мехура предпазва новата кожа и той изсъхва от само себе си. Добре е мястото да се защити с цитопласт.

При слънчево изгаряне кожата се зачервява. Най-често започва да сърби и става болезнена. Пострадалите трябва да се лекуват веднага с готови препарати срещу изгаряне от аптеката или с домашно направени средства. Състоянието на зачервената от слънцето кожа може да се подобри, когато тя се маже с воден разтвор на сода бикарбонат или с кисело мляко. Облекчаващо действа смес, приготвена от равни части оцет и вода, или друга смес от равни количества безсолна извара и мляко. Народните лечители препоръчват още мазане с черен чай, с кашичка от хума или с различни сокове. Това лечение не се отнася за алергичните. Препоръчва сок от: праскови, кайсии, пъпеш, моркови, зеле, картофи, краставици. Предлага се и зехтин. На пръв поглед изглежда несериозно да превърнеш в средство за мазане всичко, с което разполагаш на трапезата си. Но употребата на сокове има научно обяснение, което се гради на съдържащите се в тях витамини и микроелементи с полезен за кожата ефект.

Рани се получават и на плажа. Ако човек е настъпил мидена черупка или парче стъкло, помага промивка със спирт, алкохол или друго дезинфекционно средство. В краен случай - студена питейна вода, но не от морето. Порязаното място се оставя няколко минути да кърви, за да се пречисти. После порезните части се притискат продължително до идване на лекар. При малките порязвания е достатъчна превръзка.

По-дълбоките рани изискват намеса на хирург. При всички случаи пострадалият трябва да си спомни кога за последен път е имунизиран против тетанус. Ако раната е прободна, от нея не се изваждат големите предмети като ножове или клечки. При тези действия може да се нанесе повече вреда на пациента. Трябва да се повика Бърза помощ на тел. 150.

При по-леките случаи на ожулвания мястото трябва да се измие с вода и сапун и да се покрие с хлабава превръзка. Ако в кожата има тресчици, те се отстраняват с пинцета и незабавно се търси медицинска помощ.Ако ви опари медуза
не плакнете мястото с чешмяна вода или с алкохол. Така ще увеличите разсейването на токсичните вещества. Може да направите на мястото компрес с оцетна вода - 1 супена лъжица оцет и 1 чаша вода. Ако сте склонни към алергия, търсете незабавно лекар. Други възможни неприятности на плажа санараняванията на очите

Каквото и да попадне в окото - мушица, песъчинка, тресчица и пр., нужна е промивка. Тя се прави внимателно с чиста вода в продължение на 15 минути. Всяко наранено или болезнено око трябва да бъде прегледано от очен лекар. Не е разумно да се докосва и разтрива веднъж нараненото око. Не отстранявайте предмети, проникнали в него, за да не си навредите още повече. Поставете внимателно покриваща превръзка, докато дойде медицинска помощ. Обадете се на Бърза помощ или на друг лекар за съвет как да постъпите по-нататък.

Д-р Ваня Шипочлиева
главен експерт при
Националния център
по обществено здравеpicasion.com

Коментари