Наследничката на Стефка Костадинова блести в Диамантената лига
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Наследничката на Стефка Костадинова блести в Диамантената лига

Родната лекоатлетка Мирела Демирева завърши на второ място в дисциплината скок височина на състезанието от Диамантената лига по лека атлетика в Стокхолм (Швеция).

Олимпийската вицешампионка от Рио 2016 и сочена за наследничка на Стефка Костадинова в тази дисциплина, завърши с 200 сантиметра, които премина при третия си опит, като за първи път в кариерата си тя преодоля гросмайсторската граница.

Световната шампионка Мария Ласицкене (Русия) постигна 42-а поредна победа в официално състезание. Тя също завърши с 200 сантиметра, но от първия опит. Ласицкене няма загуба почти две години, като за последно остана втора на националния шампионат на Русия в Чебоксари на 23 юни 2016 година. 

Трета се нареди представителката на домакините Ерика Кинсей със 194 сантиметра.

28-годишната Демирева проведе състезанието много добре от тактическа гледна точка. То не започна по най-добрия начин за нея, тъй като българката допусна две последователни грешки още на първата си височина - 185 сантиметра. Летвата все пак беше премината, а после софиянката преодоля от първи опит 190 сантиметра. На 194 сантиметра тя се справи от втори опит, а после взе решение да съхрани сили, като пропусне изцяло 197 сантиметра, което беше предишното ѝ най-добро постижение в кариерата. Така Демирева атакува директно 200-те сантиметра и след два провала, опряна до стената, постигна историческия резултат.

Преди това Ласицкене беше преодоляла от първи опит 200 сантиметра, а фактът, че Демирева също ги прескочи - макар и от трети опит - удължи състезанието. И двете състезателки не успяха на 202 сантиметра, като първа с опитите приключи Демирева.

"Още не мога повярвам. Дълго време очаквах това да се случи. Трудно ми е да говоря в момента", коментира щастливата състезателка.

Следващият състезание на Демирева ще бъде в Париж на 30 юни за поредния кръг от Диамантената лига. Състезателката ни планира стартове по-рано и ще се отдаде на кратка, но и заслужена почивка.picasion.com

Коментари