Родна иновация в метрото и рейсовете очарова гостите при европредседателството /Видео/
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Родна иновация в метрото и рейсовете очарова гостите при европредседателството /Видео/

Билети за столичното метро се купуват със смартфон и то не от днес и вчера. Проектът на фирма Tickey и Метрополитен ЕАД от пилотен се утвърди като основен. За целта са инсталирани специално обозначени турникети, в които са вградени сензори iBeacon. Всичко това впечатли гостите от ЕП при европредседателството. Отзвукът за България е похвален. Стотици души лично са убедили във възможностите за закупуване на електронни билети. Практика е в техните страни те да ползват градския транспорт. Тук освен в метрото, TICKEY предлага иновативната за родните ширини услуга и в рейсовете на София- засега в нощните линии и поетапно на денонощен режим. Видеа за ползването на услугата са изложени по- долу. Чака се разрешение за трамваите и тролеите в столицата.

За да ползват услугата, пътниците създадат свой профил в приложението и въвеждат данните на дебитната или кредитната си карта, с която да извършват разплащанията. С доближаването си до турникета, те получават нотификация на мобилните си устройства за закупуване на билет, като плащането се финализира само след потвърждение от потребителя. Процесът по закупуване и получаване на е-билета се осъществява с няколко клика в защитена среда за секунди, като бързината на услугата е съпоставима с валидирането на обикновените превозни документи, твърдят от Tickey.

"Радваме се, че получихме подкрепа от Столична община и София стана една от малкото столици в Европа, където технологията iBeacon е отворена и достъпна за широката публика. Столицата ни е привлекателен център за бизнес и туризъм, а иновативната транспортна система има голямо значение за облика ни пред света“, коментира Димитър Димитров, един от основателите на Tickey. Той допълни, че контрольорите в градския транспорт също носят в себе си устройства с поддръжка на iBeacon, чрез които ще проверяват валидността на закупения превозен документ, като така лесно ще се преодолява и езиковата бариера с чуждестранните туристи.

„Данните от нашето проучване Impact of Innovation, проведено в десетки страни показват, че над 90 % от българите очакват все повече сфери от живота да бъдат дигитализирани, като общественият транспорт е една от най- често посочваните– 51%. Българите прекарват най- много време на мобилните си телефони. Решението на TICKEY адресира пазарното търсене и се радваме, че такива проекти все по- често срещат подкрепата на държавата и бизнеса”, коментират пък съмишленици и бизнес партньори на компанията.

„Технологията използва мобилен интернет и функциите за геолокация на потребителите и лесно може да бъде внедрена в различни транспортни средства– от автобуси, трамваи, велосипеди под наем до фериботи и други“, твърдят разработчиците от Tickey.

Мобилната платформа Tickey Mobile e интегрирана и от Fal River Ferries, Великобритания.

 

 Коментари