Филм за Мохамед, вбесил няколко държави и екстремистки групировки
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Филм за Мохамед, вбесил няколко държави и екстремистки групировки

Как един филмов проект може да се окаже заринат от неприятности още преди снимките да започнат? Просто е - в него трябва да става дума за религия. А когато в центъра на действието е и пророкът Мохамед, можете да бъдете сигурни, че проблеми ще има, без значение дали е 1975-а или 2018-а. Спомнете си какво се случи с "Шарли Ебдо" през 2015-а заради карикатурите на пророка, чието изобразяване под каквато и да е форма е забранено от ислямската религия.

Такава е злощастната история и на филма "Посланието" (The Message). Мащабната продукция на режисьора и продуцент Мустафа Акад се фокусира върху ранната история на исляма и е заснет в две версии с различни актьори - на арабски и английски език. Филмът излиза по кината преди цели 42 години, но още преди да започнат снимките е сполетян от редица скандали и дори заплахи с насилие.

Сега му предстои още едно рисково завръщане - филмът ще е първата арабска продукция, която ще се излъчва в кината в Саудитска Арабия.

Забраните за излъчване и на двете версии на филма там бяха свалени след като наскоро кралството отмени 35-годишната забрана на кината в страната. "Посланието" ще привлича саудитските зрители по киносалоните след холивудски продукции като "Черната пантера", "Нито звук" и "Островът на кучетата".

Любопитното е, че Саудитска Арабия е една от първите държави, които от религиозни съображения се обявяват против заснемането на филма на Мустафа Акад и стават причина за множеството проблеми, които сполетяват амбициозния проект.

Режисьорът и продуцент Мустафа Акад. Снимка: Getty

Първият от многото проблеми са слуховете, че пророкът Мохамед не само ще се появи във филма, но и че ще бъде игран от Чарлтън Хестън или Питър О'Тул. Макар и далеч преди ерата на социалните мрежи и масовите фалшиви новини, тази невярна информация бързо се разпространява и води до протести от страна на мюсюлмански екстремисти.

Стига се дотам, че Акад, който също е мюсюлманин, наема екип от уважавани ислямски теолози, които да бъдат съветници на "Посланието". Сложната ситуация около филм с подобна тематика изисква режисьорът да търси подкрепата и на религиозни лидери. Получава я в Египет, но не и в Саудитска Арабия. За да намери пари за проекта си, той се обръща към правителствата на Кувейт, Либия и Мароко, но след отказа на Световната мюсюлманска лига в Мека да подкрепи проекта, Кувейт се оттегля.

Акад шест месеца снима в Мароко, но след натиск от страна на саудитското правителство мароканското правителство, което първоначално е дало разрешение за снимки на територията на страната, оттегля подкрепата си. Съветниците на Акад също влизат в спор с него и напускат проекта.

Режисьорът намира друг вариант - започва да снима в Либия с подкрепата на самия Муамар Кадафи. Това обаче води до нови политически проблеми.

В крайна сметка най-рисковата ситуация около филма е около неговата планирана премиера в Ню Йорк през 1976 г. Предната година лондонската премиера също е сполетяна от проблем - пет дни преди преди нея телефонни заплахи принуждават Акад да смени името на филма от "Мохамед, пратеник на Бог" на "Посланието".

През 1976 г. друга екстремистка група от мюсюлмани подготвя обсада на сграда във Вашингтон, тъй като членовете й си мислят, че актьорът Антъни Куин играе Мохамед във филма. Екстремистите дори заплашват да взривят сградата и хората вътре, освен ако премиерата не бъде отложена. В крайна сметка ситуация е разрешена без експлозия или ранени. Но все пак щети има - филмът така и не успява да се възстанови от скандалите и да събере достатъчно пари в американския боксофис. Не помага и това, че филмът е номиниран за "Оскар" в категорията "Най-добра музика".

А целият шум, забрани и скандали са неоправдани - Мохамед го няма във "Посланието", освен като невидимо присъствие. Нито лицето му е показано на екран, нито се чува гласът му.

Дори в началото на филма има съобщение за това, че "създателите на филма уважават ислямската традиция", според която това актьор да играе Пророка е обидно. Тези ограничения се разгръщат и върху съпругите и дъщерите на Мохамед. Основни персонажи в "Посланието" са чичото на Мохамед - Хамза (Антъни Куин) и осиновения му син Заид (Деймиън Томас).

"Посланието" е една от мащабните за времето си продукции.

Над четири десетилетия по-късно "Посланието" най-накрая ще бъде видян от зрителите в Саудитска Арабия. Е, поне на голям екран, защото в арабския свят филмът на Акад циркулира от години под формата на пиратски видеокасети, пише Variety.

Самият Мустафа Акад не доживя да види филма си на голям екран в Саудитска Арабия. Той и дъщеря му Рима загиват при самоубийствените атентати в Аман на 9 ноември 2005 г.

И двамата са в лобито на хотела "Гранд Хаят", когато избухва една от бомбите. Дъщерята умира на място, а Акад издъхва от раните си два дни по-късно в болницата

Въпреки всичко разрешението "Посланието" (и в двете му версии) да бъде излъчен по кината в Саудитска Арабия е една морална победа над неоправданата религиозна цензура. А според продуцентите той е от изключително важно значение, защото така е "отворило вратите и към останалата част от региона".picasion.com

Коментари