Димитър Костов: В Спортното училище се изграждат личности и характери!
  • 3
  • 4
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 1

Димитър Костов: В Спортното училище се изграждат личности и характери!

 

Димитър Костов е новият директор на Спортното училище в Бургас „Юрий Гагарин”. Завършил е Великотърновския университет „Св.св. Кирил и Методий” и по образование е филолог. Работил е като директор на училището в каменското село Тръстиково. Дълги години бе директор на затворническото общежитие в „Житарово”. Костов е и бивш футболен съдия. С него разговаряме преди началото на кампанията за набиране на нови ученици в убебното заведение.

- Г-н Костов, какви са ви очакванията от предстоящата кампания по набиране на ученици за следваща година?
- Очаквам кампанията да премине
ползотворно и да попълним редиците си с качествени момчета и момичета. Ще се приемат ученици по традиционните видове спорт, през тази година няма да има някакви сериозни промени. Освен добри двигателни качества, ние ще търсим и деца с интелектуални способности. Защото е ясно, че за да бъдеш добър спортист, ти трябва да имаш и умствени и личностни качества. Надявам се да направим добра селекция. Това ще бъде от полза, не само за спорта в Бургас, но и за националния спорт.
- Какви условия предлага Спортното училище за своите възпитаници?
- Ние работим на целодневен учебно - тренировъчен цикъл. Сутрин учениците имат занятие, след това от 10,00 часа започва тренировка. След това от 13,30 часа се провеждат отново учебни часове, а след това втора тренировка за клубовете, които са я планирали. Това създава трудови навици на учениците, организираност и начин за разпределение на времето.Да бъдат целенасочени, да изпълняват задачите, които са им поставени от треньори и учители, и да могат да си планират задачите. Мисля, че по този начин ние учим децата на трудолюбие.
- Могат ли учениците да получат и професионална реализация?
- Не само, че могат, но това е факт. Всички наши абитуриенти, ученици, които завършват получават квалификация помощник-треньор. Така те веднага имат право да започнат работа в спортните клубове на такава длъжност. При добро желание след това могат да надградят знанията и квалификацията си в НСА или друго учебно заведение.
- Каква храна се осигурява за учащите?
- Ние осигуряваме безплатна храна за учениците. Те получават обяд и вечеря. Разполагаме със стол, който отговаря на всички необходими изисквания. Храната е качествена, питателна и съобразена с нуждите на спортистите. Тя се доставя от фирма, с която имаме сключен договор. Това, което консумират учениците е действително качествено.
- На самите учиници-спортисти полагат ли се възстановителни средства?
- Разбира се, обръщаме внимание и на това. Възстановяването е особено важно за трениращите спортисти. По принцип училището осигурява средства за възстановяване на клубовете, които имат направени заявки за това. Става въпрос за спортистите, които имат по-сериозни нужди от подобен тип възстановяване. Все пак се съобразяваме с рамките и възможностите на бюджета. Винаги, когато можем осигуряваме средства за медикаментозно възстановяване. Става въпрос за препарати с витамини, минерални соли, микроелементи, които са необходими на спортистите. Училището не може да поеме всички разходи в това направление на клубовете, но помага.
-Нека отново да се върнем на кампанията?За кои спортове ще се набират ученици?
- Приемът ще е по основни спортове. Акробатика, художествена гимнастика, лека атлетика, вдигане на тежести, тенис, баскетбол....Няма защо да изброявам всичко. Има разлепени афиши, хората могат да се запознаят детайлно с датите и графиците за прием. Освен това винаги могат да дойдат в сградата на училището, където ще получат пълно съдийствие и информация.
- Какви са условията за учениците, които не живеят в Бургас?
- Ние разполагаме с общежитие, което се намира в сградата на училището в комплекс Зорница - блок 46. Общежитието е напълно безплатно. Стаите са с по 2 или 3 легла. Те разполагат със самостоятелни санитарни възли. Има постоянно топла вода, а през зимата и парно. Всяка година правим и ремонти. Търсим резерви постоянно да подобряваме условията за учениците.
- Дълги години училището нямаше собствена сграда. Как стои сега този въпрос?
- За наша радост съвсен наскоро община Бургас ни преотстъпи сградата на блок 46 за 10 години. Разбира се ние сме заедно с колегите от друго училище. Ние ще поддържаме толерантни отношения с тях. Тук е мястото да кажа, че преди две години имаше проект, който можеше да се осъществи в базата на бившите училища по машиностроене и корабостроене. Този проект не се реализира заради съпротивата на предното ръководство на спортното училище. Мотивите са били, че мястото е твърде отдалечено. Аз смятам, че там можеше да се изгради един отличен кампус с нови зали, писти, терени, учебен корпус. Това щеше да създаде едни отлични условия цялата подготовка да се установи на едно място. За съжаление тази възможност е била пропиляна.
- Спортното училище има много свои възпитаници, които имат солидна реализация в обществения живот, бизнеса, както и в различни престижни професии. Какво дава самото училище, като отношение към живота, дисциплина и воля за резултати?
- Винаги съм твърдял, че спортът създава силни личности. Той изгражда характери и хора с амбиции. Не всеки може да стане елитен спортист, но Спортното училище дава една голяма закалка, качества, които не могат да се придобият в други училища. Това е особено полезно за житейската реализация на учениците. Както се казва спортистите са дялани камъни. Те могат да поемат всякакви предизвикателства.
- Какво бихте казали на бъдещите ученици на спортното училище?
- На бъдещите ученици мога да пожелая да бъдат достойни хора. Да се представят успешно. Да бъдат убедени, че в училището е приело най-добре подготвените. Аз гарантирам, че ние като ръководство ще направим така, че самите ученици и техните родители да бъдат удовлетворени от избора, който са направили.picasion.com

Коментари