Радев подкрепи имагинерната Северна Македония и обвини Борисов
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Радев подкрепи имагинерната Северна Македония и обвини Борисов

Договорът с Гърция изключва поправки и отмяна, а този с България позволява отмяна. Това поставя България в позиция да търси гаранции. Това заяви българският президент Румен Радев на пресконференция със своя македонски колега Георге Иванов, след като коментира, че подкрепя решението на спора за името. Радев също така обяви, че очаква МВнР и българското правителство да впише договорните точки в бъдещата преговорна рамка на Македония с евроатлантическите институции.

"Обсъдихме въпроса за смяната на името. Приветствам усилията за намиране на решение на този казус, защото това е важна стъпка, която ние подкрепяме. Същевременно това е сложен и продължителен процес. Този казус е важен, защото засяга интересите не само на Македония и Гърция, но и на други държави като България. Що се отнася до нашето отношение за предложения вариант, трябва да е ясно, че от признаването на Македония до днес нито едно българско правителство не е формирало претенции към името. Затова този казус не присъства нито в декларацията от 1999 г., нито в Договора за добросъседство. В същото време Македония се намира на Югозапад от София и на Запад от Пирин. Налице са географски реалности и историческа обремененост, които ни задължават в тази ситуация да бъдем изключително внимателни и да следим и преценяваме не само изхода от преговорите, но и изпълнението на договорните ангажименти в нашите споразумения, които трябва да придобият необратим характер", заяви Радев.

"България е държавата, която най-силно подкрепя евроатлантическата перспектива на Македония. Но трябва да е ясно, че основният залог за нашата подкрепа е стриктното спазване на постулатите на декларацията от 1999 г. и членът от Договора за добросъседство, в който двете държави се задължават да нямат неприятелска дейност, да нямат териториални претенции и да неутрализират недобронамерената пропаганда една спрямо друга. Стриктното спазване на тези гаранции е необходимо условие за безпроблемният път на Македония към Европа", допълни още той. Радев призна, че с президента Иванов е имал тежък разговор. "България е силно обезпокоена от ескалацията на напрежението в нашата съседка. Призовах президента Иванов да бъде не само участник, но и водач в този диалог между институциите, защото това е важно условие за постигането на обявените приоритети на Македония - членство в ЕС и НАТО", допълни българският държавен глава. Македонският президент, очаквано, защити позицията си против приемането на договореността между Скопие и Атина за името Северна Македония.

"Нашият път към ЕС и НАТО беше препречен от блокадите на нашия съсед. Всички страни в региона напредват, а ние стоим на едно място. Затова всички предишни правителства изградиха стратегия, че търсим решение, но то не трябва да включва промяна на конституцията и да не е ерга омнес. Сега сме обвързани с текст на договор, за който аз като президент не знам нищо, а и институциите не бяха информирани. Вчера заявих, че осъществяването на нашите стратегически цели не може да бъде алиби за лоши и вредни договори за Македония. Трябва да намерим взаимно изгодно решение, а не такова, което е компромис за Македония", заяви Георге Иванов. Той благодари на българския си колега за добрите двустранни отношения, които Скопие и София демонстрират. "Благодаря, че това посещение се осъществява в много чувствителен момент. В такива ситуации се познават истинските приятели, затова ви благодаря за това приятелство. Благодарни сме на България, че като председател на ЕС върна региона на картата на ЕС, който, бидейки прекалено зает, малко обръщаше внимание на проблемите тук. Резултатите от Договора за добросъседство ги виждаме и в икономиката, и в търговията, и в туризма, и в инвестициите", заяви той. Иванов коментира, че се надява каквото и да се случи с договора с Гърция, изградените отношения на приятелство с България да продължат.

Двамата президенти бяха помолени да коментират думите на гръцкия премиер Ципрас, че гърците "не можем да отнемем правото им да се наричат македонци, но за нас те винаги ще са славомакедонци". "Ние сме членки на ООН не само за привилегии, но и за право. Там е гарантирано правото на самоопределение и очакваме всяка членка на ООН да уважава това право. Ние не можем да сме нищо друго, освен това, определено от нашите предци. Ние сме македонци и ще останем македонци. Намерихме решение с България, този пример трябва да последва и Гърция", отговори Иванов. "Не разполагаме с официалния вариант на този договор, но първоначалният прочит откроява няколко момента. На първо място смяната на името. Така че имаме нужда от гаранции, че Договорът за добросъседство ще остане валиден и когато Македония стане Северна Македония", заяви Радев.

Според него вторият е промяната на Конституцията и Радев поиска в нея да няма основания за намеса във вътрешните работи на други страни, основно по отношение на малцинствата. "Договорът с Гърция изключва поправки и отмяна, а този с България позволява отмяна. Това поставя България в позиция да търси гаранции", допълни българският президент. Той благодари на Иванов за подкрепата му Договорът за добросъседство да стане необратим. По отношение на факта, че премиерът Борисов отказа да се срещне с Иванов, македонският президент заяви, че е останал изненадан.

"Бях изненадан, но това е негово решение и негова отговорност. Той е станал председател на ЕС, а ЕС промотира диалог и отвореност, така че с това си действие той просто взима страна", отговори Иванов. "Когато призоваваш другия да води диалог, не трябва ти сам да бягаш от него. Трябва да покажем лидерство и отговорност в трудни моменти, а не да абдикираме", заяви Румен Радев. Особено разпалено отговори македонският президент на въпрос на български журналисти защо с отказа си да даде подкрепа за решението на спора рискува да дестабилизира Македония, защо причинява това на своя народ и дали изгонването на премиера Заев е пример за диалог. "Не се подвеждайте по медийни спекулации. Тогава за пръв път ми донесоха документа и нямах какво да разговарям за него. Той беше изготвен без мое участие и нека си го завършат без мое участие. Този документ беше създаден без президента, защо сега да го легитимирам? Това е тяхна отговорност. Не приемам квалификациите, че аз преча на стабилността на региона. Знае се кой пречи на правото на просперитета на един народ. Бъдете умерени във вашите квалификации и не се поддавайте на чужди влияния. Не мога да приема акт, който е против интересите на Македония, а е личен акт на един премиер, който открива много въпроси и създава голяма несигурност за Македония и региона", заяви Иванов.

 picasion.com

Коментари