Радиационни бомби тлеят в сърцето на Бургас
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Радиационни бомби тлеят в сърцето на Бургас

 

Тонове с радиоактивен материал са складирани на открито в сърцето на Бургас- между основната част на града и жк Меден рудник. Точното местонахождение е базата на общинската претоварна станция, която е на 100 метра от езерото Вая. В огромни бетоннни кубове- с габарити метър и половина на метър и половина, се съхраняват негодни за употреба и с изтекъл срок препарати за растителна защита. Това е токсична отрова представляваща "коктейл" от хербициди и пестициди с неясен произход.

"Страшно е и недопустимо е" подчертават специалисти. Доказано е, че при най- малката нарушена цялост на даден контейнер, последствията са свръх замърсяване на въздуха, а отровата изтича в почвата. Оттам се смесва с подпочвените води. В близост има посяти огромни декари със земеделски култури, защитеното езеро Вая също граничи с т. нар. "мръсни" бомби, а на една педя разстояние е известен стрелбищен комплекс с множество боеприпаси. Загадка е колко са точно бетонните кубове конкретно на това място, но видимо около 50 от това, от това което се вижда на снимките. За да се пести място те са скупчени на едно място- по два, три един върху друг. Районът е отцепен с огради и табели за опасен товар и не може да се разбере дали има складирани още кубове в дълбочина и в какво състояние са те.

Нещо повече, не се знае кога последно са правени замервания на водата и въздуха около контейнерите. Обезпокоително е и друго! Бургас е туристически град и потенциална мишена на недоброжелатели, най- меко казано. В такъв случай е актуален въпроса, защо радиоактивния отпадък е изложен на открито, а не в специални укрития?!. Всъщност в предишни материали Ви разкрихме и за други точки в страната, където буквално са складирани или буквално захвърлени т. нар. радиационни бомби. Практика е това да става на публични терени. Това автоматично пък значи, че става въпрос за държавна поръчка и тайна.

Осведомени твърдят, че богатите западни държави си плащат на по- бедните за да им взимат препаратите с изтекъл срок на годност. У нас те идвали в готов и опакован вид със специални камиони, а товарът се складирал на точки, определени от тесен кръг властимащи. Говори се, че един куб пълен догоре с отрова, струва около 5000 лева. Загадка е колко хиляди на брой са тези контейнери в цялата страна. Разгласа естествено няма и населението е поставено в шах.

 

Назад в годините пестицидите и хербицидите- родно производство конкретно, са били изгаряни при висока температура в доменни пещи в комбината Кремиковци. Той обаче е обявен в несъстоятелност и не функционира от близо десет години. Очаквайте и други местонахождения на подобни токсични хранилища, които тежат на съвестта на определени лица облечени с власт. В белите държави, екоорганизации и будното гражданско общество, за нищо на света няма да позволят да има подобен риск за обикновения човек и Майката природа.Коментари