Яньовден в Странджа! Уникален букет от християнски и езически ритуали в Стоилово
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 1

Яньовден в Странджа! Уникален букет от християнски и езически ритуали в Стоилово

В Странджа има много стара традиция за отбелязване на пробългарския празник Еньовден, познат повече като Яньовден на странджанска почва. Ритуалът има своя чар и е без аналог. За поредна година в местността Чадъра- до село Стоилово, е налице пъстра палитра от мероприятия, чиято цел е да се търси обединение и популяризиране на празника. Най- интригуващата част е събирането на билки и пълненето на „мълчана вода“. "Уникален букет от езически и христински ритуал в мистичната Странджа. Тук при нас го правим един път. Който не е дошъл, да заповяда. Няма да съжалява, нещо повече- ще се зареди с енергия за много време" каза Илиян Янчев- кмет на община Малко Търново.

Програмата стартира с пристигане до Чадъра, който се намира точно срещу Петрова нива и има прекрасна 360-градусова панорама. По залез слънце, участниците от фолклорен състав „Магда Пушкарова“ към пенсионерския клуб в Малко Търново и фолклорния състав на село Стоилово, както и туристите, започнаха да берат билките, които се намират в района - памуклийка, еньовче, жълт кантарион, бял и жълт равнец и др. С тревите и цветята, набрани на празника, увиха и голям еньовски венец, през който се провират всички за здраве. Той се запазва и се използва за лекуване. Според народните вярвания болестите по човека са 77 и половина. За 77 болести има цяр, само за половината болест - няма. Впрочем и за нея има половин билка, която обаче само определени билкари могат да намерят и използват. Ще се включат и жени и момичета от Малко Търново и околността.

След ритуала с билките, се тръгна по два маршрута за пълненето на „мълчаната вода“. Единият е по-дълъг и е до Аязмото в местността Света Троица, където в близост до минерален извор има издигнат и параклис. Хора, посетили мястото, казват, че е много мистично и заредено с особена енергия. Другият маршрут е сравнително по-къс и е до чешмата в местността Свети Илия. Ритуалът се нарича „Мълчана вода“, защото трябва да се спазва абсолютна тишина, докато се напълнят менчетата и се занесат обратно до поляната на Чадъра. Според поверието, когато си потопиш китките в мълчаната вода и ги оставиш под звездите, те събират силата и енергията на небето и звездите и тези китки стават лековити за цялата година.

Навръх 24- ти юни, се посреща изгрева към 5:30 часа, отново на същото място – поляната с билки. Всички участници се накичват с венци от бръшлян, а според странджанско поверие се връзват през кръста с билката жилавига. Според поверието, който се върже с тази билка, ще може да работи цяла година и няма го боли кръстът. След като слънцето изгрее, всички се отъркалят в росата също за здраве. Китките се изваждат и започват наричанията, които обикновено се извършват от най-възрастната жена. Венецът за здраве е подготвен от предния ден и всеки минава през него. Експерт от природен парк „Странджа“ ще изнесе беседа за билките. Лекцията ще бъде за това как се берат билките, как трябва да се ползват. Еньовденската прогарама включва песни и танци от фолклорните състави, а гостите ще опитат прословутия странджански зелник и чай от билки, приготвени от хората от Стоилово.

Еньовден е един от най-важните летни празници в народния календар. Чества се на 24 юни по нов стил, когато по църковен канон е рождението на Свети Йоан Кръстител. В българската традиция Еньовден стои по значение редом с Рождество Христово, Великден и Гергьовден, но от всички тях, като че ли той е с най-силно езическо влияние. Празникът има различни названия - Яневден (Софийско), Иванден (Западна България), Иван Бильобер (Североизточна България), Яньовден (Странджа). С него са свързани множество вярвания за слънцето, водата и лечебните растения. Смята се за патронен празник на билкарите.

Календарно е свързан с лятното слънцестоене - един от най-важните астрономически преломи в годината, така че съвсем естествено в основата на празника стои култът към Слънцето. Според народната вяра от този ден то започва да умира, а годината клони към зима. Християнизиран вариант на тази представа е митологемата за Св. Еньо, който "облича калшника (кожуха) и отива да донесе зима", "Свети Еньо започва да си кърпи кожуха и се стяга за зима".

Честит празник на всички именици!Коментари