Свирепата война, за която никой не говори
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Свирепата война, за която никой не говори

Домино-ефектът на Арабската пролет беше унищожително за повечето държави, през които премина, започвайки от Тунис. Първата и най-"безобидна" вълна провокира властите да реагират на бунтовете със смъртоносна заплаха и сила. Втората вълна даде възможност на някои държави да възстановят някакво подобие на народна власт, само колкото тя да бъде узурпирана от по-мощни играчи.

В последната вълна попаднаха няколко неочаквани територии, в които войната все още не е приключила. Минаха години, а краят им не се вижда.

Йемен е част от третата вълна и сякаш извади най-лошия късмет с оглед развитието на събитията. Една от най-бедните държави в Западна Азия с разбита инфраструктура и икономика, Йемен се превърна в изнесено бойно поле на регионалните сили - шиити и сунити.

Макар че числата не са официални, смята се, че мюсюлманите-шиити представляват близо 35% от населението на Йемен, а остатъкът са сунити.

Слаба икономика, липсваща държавност в части от територията, прекалено много омраза между двете подгрупи на нацията. Добре дошло, бедствие.

Хутите са политическо движение, съставено предимно от шиити-заиди, базирани в Саада в Северен Йемен. В продължение на повече от 10 години хутите се противопоставят на националното правителство, но доскоро бунтовете им имаха сравнително ниска степен на напрежение. Конфликтите и примирията се редуваха в последните години.

С избухването на Арабската пролет през 2011 г. обаче напрежението започна да приема по-радикални форми. Първоначално хутите бяха включени в политическия диалог, но през януари 2015 г. кризата излезе от контрол.

Недоволни от предложението за разделяне на държавата на 6 федерални региона, те се обърнаха срещу правителството от страх, че политическата сделка ще отслаби влиянието им.

Войната започна през март 2015 г., когато коалиция от арабски държави, водени от Саудитска Арабия, започна въздушен обстрел по цели на хутите след инвазията им към южните части на Йемен.

Три години по-късно, с непрекъснато увеличаване на цивилните и военните жертви, конфликтът не спира да налива масло в огъня на страховете от тотална регионална война между мюсюлманските държави, доминирани от сунити и шиити.

Смята се, че между 10 и 35 хиляди души са убити по време на военните действия. Над 60 000 са ранени. Но най-тежкият удар е масовият глад и избухването на епидемия от холера сред населението.

Хиляди души са загинали от болестта, а над 8 милиона граждани на Йемен са в риск от гладна смърт. Това е една от най-тежките хуманитарни кризи в съвременния свят. Сега този конфликт достига до повратна точка. Решителен обрат.

Коалицията на ОАЕ и Саудитска Арабия започна мащабна операция срещу западния пристанищен град Ходейда, контролиран от хутите.

Ходейда е животоспасяващата артерия на Йемен. Дори преди войната оттук минаваха близо 90% от всички вносни хранителни стоки за страната.

Като ключов търговски център на Йемен, който осигурява достъпа до над 70 на сто от стоките, храните и хуманитарната помощ, връщането на Ходейда под властта на саудитската коалиция беше неизбежно.

Пристанището беше завладяно от хутите съвсем рано във войната, но се намира под блокадата на коалицията от 2015 г. - факт, който според хуманитарните организации е една от главните причини за глада и мизерията на 8-те милиона йеменски граждани.

Пълното затваряне на достъпа от и до Ходейда през ноември 2017 г. постави под риск живота на още 3 милиона души, според данни на Световната хранителна програма.

Предварителните данни показват, че саудитците имат двойно числено надмощие над хутите, по-добър боен капацитет и съвременна техниика. Или хутите бъдат отблъснати на север и бъдат принудени да сключат примирие, или тригодишната война ще задълбочи още повече хуманитарната криза.

CNN показа кадри от фронтовата линия в Ходейда, който изглежда като призрачен град. Пътищата са почти изцяло празни, виждат се изоставени сгради в окаяно състояние. Кадрите показват десетки бойни пехотни машини по американски дизайн, които са на разположение на войските от ОАЕ. САЩ подпомага партньорите от Персийския залив с разузнавателна информация и с възможност за презареждане на самолетите във въздуха.

Предупрежденията от страна на ООН към Пентагона, че офанзивата над Ходейда може да доведе до 250 000 жертви, накара Вашингтон да оттегли помощта си за тази част от военния конфликт.

Записът на CNN обаче показва и тежките последици от хуманитарната криза - семейства от окупирания град разказват, че в продължение на два дни са се опитвали да напуснат пределите на Ходейда. Маршрутът им е бил блокиран заради мини и бомби. В момента са се установили в прашен палатков лагер в пустошта, като споделят остатъците от храната си с десетки гладни деца.

По данни на ООН на всеки 10 минути умира по едно дете под 5-годишна възраст. Причината за смъртността е предотвратима.Коментари