Тъмният петролен бизнес финансира протестите /факти и разкрития/
  • 5
  • 2
  • 0
  • 3
  • 4
  • 1
  • 1
  • 1

Тъмният петролен бизнес финансира протестите /факти и разкрития/

В последните дни протестите на малките търговци в петролния бранш станаха ежедневие.
Те се обявиха против новия закон за търговия с нефт и продукти от нефтен произход, приети на първо четене от парламента в началото на месеца. С поправките се залага на засилени мерки, които да ограничат сивия сектор.

Въвежда се регистрационен режим за фирмите, завишени банкови гаранции и наличие на солиден капитал на дружествата. За големите фирми и собственици на складове за нефт и горива изискването е за минимум 3 млн. лв., за всяка бензиностанция ще се изисква по 20 хил. лв., а дистрибуторските фирми, които се занимават с пълнене на бутилки с втечнен газ– до 500 хил. лв.
Според протестиращите този закон толерира големите играчи в бизнеса и създава опасност от създаване на картел.
Една по- задълбочена проверка обаче показва съвсем различна картина. Реално зад протестите стоят големи играчи в контрабанден внос и търговия с горива /в графиките долу- откъде, как и колко/.

Става въпрос за укриване на 1 милиард лева годишно, които би трябвало да влязат в бюджета и да бъдат разпределени за увеличение на пенсии, учителски заплати, дори и за държавни инвестиции.
На самите протести се вижда една стройна и странна организация. Хора с еднакъв цвят на дъждобраните показват някакви плакати /снимки долу/. Самите те явно трудно разбират това, за което се "борят". От другата страна интересни субекти обикалят около скъпи автомобили. Един от тях получава пари от скъп мерцедес. Това удивително напомня на едри други организирани протести, които бяха добре платени и организирани.
Сегашните протестъри обаче са обединени от друга цел. Нека да посочим някои факти за тези, които участват и ги организират.
На първо място е добре да се припомни, че в края на миналата година финансовият министър направи един голям жест именно на тъмните търговци в петролния бранш.
Съгласно член 103 ал.1от ЗАДС от 1 януари тази година, всички лица и фирми са длъжни да използват измервателни и контролиращи средства на местата за въвеждане и извеждане на енергийни продукти, без значение дали са данъчно задължени по този закон.
С предложение на финансовия министър от 29 декември 2017 година обаче влизането на закона се отлага до 1 юни 2018 година. По този начин се разрешава реално удължаване на контрабандата на горива за този период. По долу има и таблица, която показва колко гориво е влязло по този начин. Става въпрос за над 500 хиляди тона.

Сега нека да видим и малко хронология. Кой са основните играчи в протеста и кой стои зад тях:
„Интерспийд” ЕООД, със собственик и управител Димитър Тодоров Хаджитодоров,  Търrовско дружество „Интерспийд" ЕООД стопанисва 4 броя бензиностанции, находящи се на следните адреси в гр. София: в ж.к. „Младост", ул. „ Г. Белов" Ns 2; ул. „ Професор Милко Бичев" № 2; ж.к. „Връбница", ул. „3019" Na 1 и ж.к. „Връбница", ул. „Димитрий Лихачов" Ns 29 - търговски комплекс „Интерспийд. Установено е, че от края на 2015 г. „Интерспийд" ЕООД е лицензиран складодържател и стопанисва „Данъчен склад" с адрес с. Казичене, ул. „Мост през Искър", намира се на територията на промишлена база, известна като „Бетонов възел". На същия адрес функционира и бензиностанция, стопанисвана от „Ойл Трейд 78" ЕООД, сьс собственик и управител Георги Василев Доичинов,  от ромски произход. Лицето, което реално контролира дейността на дружеството е Владимир Георгиев Коцев , с постоянен и насгоящ адрес с. Казичене, ул. „Кръстю Пастухов" № 10. Коцев е хващан два пъти с „незаконно" гориво: През 2013г. служители на Агенция „Митници" са извършили проверка в дома му в с. Казичане, ул. „Кръстю Пастухов" №10: Намерено е голямо количество дизелово гориво без документи за произход. Съставен е акт № 226/13г. в размер на 3289 лв. и е отнето намереното количество дизелово гориво. 

На 01.10.14г. в 19:ООч. в rp. София, на бул. „Ботевградско шосё" на пътен пост KHH - Враждебна, служители на МВР, спират за проверка микробус „Форд транзит" с рег. № Е 7121 ВХ, управляван от лицето Иво Мартинов Гърциянов и движещият се зад  него като „отцепка" л.а. „Мерцедес" , управляван от Владимир Коцев. В микробуса са намерени 2000 л. дизелово гориво без документи за произход: Установено е, че Владимир Коцев за периода от 29. 1 2.2002г. до 04. 11.2010 година е бил служител на „Панев 98" ЕООД,  със собственик Валентин Георгиев Панев. Това е дружеството, собственик на данъчен склад с адрес гр. София, ж.к. Надежда, ул. „Проф. Иван Георгов" № 1А. Контролиран е от ОПГ на Златомир Иванов „Златко Баретата". Ползван е за прилагане на престъпни схеми за неправомерно ползване на ДДС при ВОП на горива. Установено е, че основен доставчик на гориво на „Ойл Трейд 78" ЕООД е търговско дружество „Интерспийд" ЕООД.

Установено е, че „Инса Ойл" ООД е единствения доставчик на дизелово гориво за „Интерспийд" ЕООД. Освен това транспортни фирми, които купуват горива от „Инса Ойл" в пловдивския регион са насочени към „Интерспийд", когато искат да заредят на територията на rp. София. Изключение са зарежданията от ПСБ „Илиянци" през квотата на „ОМВ — България" c ЕИК , осъществени с автоцистерна СА05 ОХТ. Установено е, че при зареждане на гориво на бензиностанцията на „Ойл Трейд 78" ЕООД в с. Казичене не винаги са издавани касови бонове. При конкретното посещение и закупуване на гориво, касов бон не е издаден и при изрично поискване от клиента да получи касов бон, служителят на бензиностанцията е отказал с предтекст, че е заредил по-голямо количество гориво съобразно обявената отстъпка и при издаване на такъв няма да има съответствие между зареденото количество и отразеното /осчетоводено/ количество при евентуално издаване на касов бон. Придобита е информация, че в начапото на 2016 г. служители на Агенция „Митници" са извършили проверка на обекта с адрес с. Казичене, ул. „Мост през Искър". При проверката е установено наличието на няколко хиляди литра нефтопродукт /на място определен като дизелово гориво/, за който не са представени документи за произход и за собственост. Стоката е иззета и е съставен констативен протокол. Налични са достоверни данни, че ГДБОП извършва оперативна проверка на сигнал за престъпна схема при тьрговия с течни горива на Владимир Георгиев Коцев Васил Ранrелов Дойчинов и собственикът на „Интерспийд" Димитър Тодоров Хаджитодоров

И малко хронология....
На 26 юни тази година, цистерни се събират на Казичене в София, където се намира склад за горива на фирма "Интерспийд" със собственик Димитър Хаджидимитров. На следващия ден- 27 юни, автобуси докарват пред Министерския съвет около 50- 60 човека. Те са с еднакви зелени дъждобрани и еднакви плакати - това би трявало да се дребни търговци на горива, които са на протест срещу новия закон, който вкарва правила за този бизнес.

Уж спонтанният протест, се дирижира от хора, слезли от лъскави автомобили /снимки долу/, които наблюдават да се спазва редът и подредбата на протестиращите. Сред "надзирателите" е и Георги Дойчинов- собственик на "Ойл трейд 78. Той слиза от джип "Мерцедес", който по най-скромни оценки струва поне 130 000 лева. Вероятно по абсолютна случайност бензиностанцията на Дойчинов се намира в двора на данъчния склад на "Интерспийд". Надали от това може да се направи извод, че протестьт не е предварително организиран от свързани фирми, а е в резултат на притесненията на малките търговци на горива.

Всъщност "Интерспийд" от края на 2015 г. е лицензиран складодържател и стопанисва данъчен склад в Казичене, от който снабдява "Ойл трейд". От финансовия отчет на "Интерспийд" за 2017 г. в Търговския регистър пък се вижда, че фирмата има данъчни задължения за близо 1,8 млн. лв. и почти толкова към доставчици. От документите се вижда още, че надали компанията може да се нарече дребен търговец, след като има приходи от над 41 млн. лв. за миналата година. "Ойл трейд 78" на споменатия Дойчинов с джипа също трудно се вмества в понятието дребен търговец с над 6 млн. лв. приходи за миналата година. Компанията има задължения от над 630 000 лв.

Сред протестиращите бе и Любомир Василев, чиято фирма "Джи ел оил" за миналата година има приходи от 2,7 млн. лева, а задълженията са 348 000 лева. Във фирмата партньор на Василев е бил Георги Тодоров, който е разследван за измама в особено големи размери и за хулиганство.

Друг протестър срещу закона за горивата е Чавдар Кисьов, собственик на фирма "Йони ойл". От финансовия отчет в Търговския регистър се вижда, организация, притежаваща съответната акредитация, в присъствието на митнически служители, за който се съставя протокол."

Сред основните организатори на съпротивата срещу бъдещия закон са и Георги Паничарски, Иван Кашилски, Апостол Апостолов, Росинка Бъчварова и председателят на сдружението на малките търговци Николай Николов. Георги Паничарски е собственик фирма "Елго", занимаваща се с дистрибуция на горива. Паничарски има интересни бизнес партньори. Като например Лиляна и Пламен Моравенови. Съвместната им фирма "МКП Пропърти" с основен капитал имот за 400 хиляди лева на бизнесмена Стоян Аргилашки. Той пък стана известен с доставени преди време некачествени горива на общината в Пловдив, заради които бяха повредени и служебните автомобили на общинарите. Общината смени доставчика и такъв стана фирма "Петро ойл груп" с поръчка за близо 15 милиона лева. И тук по чиста случайност се оказа, че управителят Мендо Раданов е бивш служител на Аргилашки. Иван Кашилски пък е собственик и управител на фирма- "Транс Ойл" с капитал от 503 000 и приходи от над 2 млн. лв. за последните години.
"Дребният" търговец Апостол Апостолов от фирма "Апид 2000" има приходи от продажби за над 5,6 млн. лв. годишно. Бургазлийката Росинка Бъчварова е свързана с две фирми - Росойл плам" и"Росбул транс". От различни справки става ясно, че споменатите фирми са били съдени от Пристанище Бургас за неплатени услуги и от банка за невърнати пари от фирмена кредитна карта. През август 2016 r. HAП в Бургас санкционира с 50 000 лв. едната от фирмите заради доставено на едро гориво, за което не е платено ДДС- обезпечение. Актът на данъчните обаче пада в съда заради това, че не били посочени дата на извършване на нарушението и мястото.

Интересна е хронологията на зараждането на протеста на "малките търговци" на горива. Всъщност тяхното недоволство, вероятно пак по случайност, съвпадна с напускането на "Инса Ойл" на Българската петролна и газова асоциация и то точно с мотив, че фирмата е против закона за горивата, който щял да навреди на конкуренцията в бранша. Въпреки че представители на "Инса Ойл" са били напълно запознати с участието на БПГА в работната група по закона.
Има и друга тънка червена нишка- голяма част от протестиращите са клиенти на "Инса ойл". Като например "Интерспийд". А самата "Инса Ойл" през 2011 г. има акт от митниците за близо 12 милиона лева невнесен акциз. По- късно сумата бе намалена, накрая актът пада в съда. Всички протестиращи се определиха като дребни търговци на горива, въпреки че от финансовите документи става ясно, че годишните им приходи са в милиони левове. Но е възможно те да смятат тези суми за дребни. А основният им мотив да протестират срещу закона е, че ще фалират, ако изпълнят изискванията. Самите изисквания са да имат капитал от 20 000 лева, опит в бранша от 3 г. и да предоставят 20 000 лв. банкова rаранция. За фирми с такива обороти това надали е пречка, защото разходите за това са няколкостотин лева. А част от компаниите вече имат далеч по-голям капитал от исканите 20 000 лв. Което поражда съмнение дали мотивът за протеста не е е друг. Защото с влизането в сила на закона за горивата ще се знае кой кой е, с какви складове и цистерни разполага и през кои обекти продава. А неплащането на ДДС или акциз ще води до дерегистрация и загуба на предоставеното при нея обёзпечение. А когато е по закон, трудно ще може един или друг акт да пада в съда заради неясни разпоредби и тълкувания.
Така зад протестите лъсва една схема на големите играчи в бизнеса с контрабандни горива. Явно е, че новият закон ще пресече в значителна степен този бизнес. Част от самите протестиращи пък са обикновени платени клакьори.
Много е покзателен факта, че в началото протести искаха да започват и част от земеделските производители. Те обаче се оттеглиха, след като се запознаха със същността на новия закон. Така на "барикадата" останаха само контрабандистите.picasion.com

Коментари