Ердоган безмълвен за компенсациите на тракийските бежанци
  • 4
  • 1
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Ердоган безмълвен за компенсациите на тракийските бежанци

Въпросът за компенсация на тракийските бежанци постави Румен Радев пред турския си колега Реджеп Ердоган. По неофициална информация е последвало безмълвно поведение. Става въпрос за близо 800 000 потомци и за обезщетения, за изоставените си имоти- не по тяхна воля в Източна Тракия през 1913 година.

По предварителни изчисления става дума приблизително за 15 милиарда евро.

Радев и Ердоган се срещнаха в рамките на срещата на върха на НАТО в Брюксел.

По време на разговора Радев припомни на турския си колега, че е ред на нашата съседка да определи дата и да бъде домакин за провеждането на заседание на двустранната междуправителствена комисия по нерешените имуществени и социални въпроси, сред които е и въпросът за предоставянето на компенсации за имотите на тракийските бежанци.

В хода на разговора Радев подчерта, че Турция е важен съсед, партньор и съюзник на България и за нашите двустранни отношения е важно да не оставяме нерешени въпроси между нас, какъвто е този с компенсациите за имотите на тракийските бежанци.

По думите на президента България е готова да подпомогне финансово дейността на духовенството на конституционно признатите религиозни общности у нас. 

Радев също така благодари на Ердоган за оказаната от Турция подкрепа на страната ни за изплащане на заплатите на мюсюлманските духовници през годините, когато България не е имала такава възможност.

Държавният глава също така запозна своя турски колега с внесения в Народното събрание законопроект за промени в Закона за вероизповеданията. "От самото си встъпване в длъжност настоявам да има такъв закон и се надявам по време на дебатите в Народното събрание да бъде намерено най-доброто решение, което да насърчи интеграцията на различните религиозни общности в българското общество. Това включва и отделянето на финансови средства от страна на българската държава за техните потребности", заяви Румен Радев и уточни, че залогът за добрите отношения между двете страни е уважението към вътрешнополитическия процес, касаещ дейността на партиите и изборния процес.

Двамата президенти бяха единодушни, че отчетените над 5.5 млрд. долара търговски обмен за 2017 г. не отговарят на възможностите на двете държави.

Според президента Ердоган достигането на 10 млрд. долара е реална възможност и изисква общи усилия в тази насока.

"Естественото продължение на газопровода "Турски поток" е през България и двете правителства трябва да работят в конструктивен дух за това", призова още Радев.

След края на срещата Радев беше запитан защо е бил единственият президент на държава членка на ЕС на церемонията по встъпване в длъжност на президента Реджеп Ердоган.

„Моят мандат не се дава от Европейската комисия, нито се избирам от българското правителство. Аз съм избран на този пост от българския народ и действам от негово име", заяви той.Коментари