Вдигаме ново защитно съоръжение със съседна държава
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Вдигаме ново защитно съоръжение със съседна държава

България възнамерява да изгради преграда на сухопътната си граница с Румъния, като тя ще бъда от типа на електропастирите във фермите. Това решиха на извънредна среща експерти от земеделското министерство и ветеринарните власти. Тези заграждания са се захранват със слаб ток и при допира й с нея животните се връщат обратно, обясниха за „Монитор“ от ведомството.

Преградата е една от мерките срещу навлизането на африканска чума по свинете у нас. Решението за преградното съоръжение е само идея като в следващите дни ще се обмисля как точно да изглежда то, уточняват експертите. Целта е да се предотврати навлизането на диви свине у нас от Румъния, където вече има огнища на африканска чума по свинете.

Днес бе съобщено, че по покана на БАБХ в понеделник у нас ще дойде комисия на Главна дирекция „Здравеопазване и политика за потребителите“ (SANTE) на ЕК. Целта е на място да се установи дали мерките, предприети от българските власти за неразпространение на чумата по дребния рогат добитък, съответстват на изискванията, разпоредени в европейското законодателство.

В парламента днес земеделският министър Румен Порожанов каза, че следващата седмица ще започне изплащането на обезщетенията за животните, които бяха евтаназирани в селата Кости и Воден. По думите му първите обезщетения ще са по цени, които са изключително разумни. „По най-бързия начин ще организираме оценката и на животните, които за съжаление през тези дни трябва да бъдат евтанизирани“, обясни Порожанов. „Средната цена, която се получава за обезщетение е 225 лв. За овцете, които не са по селекционен контрол, оценката е по наредба. Вчера я върнах за ревизия, за да бъдат защитени пострадалите животновъди. Средната стойност няма да бъде по-малко от 150 лв.“, поясни министърът.

„Унищожаването на заразените и контактни животни в огнищата на чума по дребните преживни животни в село Воден и село Кости е разпоредено със заповед на изпълнителния директор на БАБХ. В село Воден, област Ямбол, са унищожени 1398 дребни преживни животни. Унищожените животни са собственост на 21 фермера. В село Кости, област Бургас, са унищожени 538 дребни преживни животни, собственост на 7 фермера“, каза Порожанов.

Той допълни, че пострадалите земеделски стопани в засегнатите общини на област Ямбол и област Бургас ще бъдат компенсирани и чрез минималната помощ de minimis в размер на 25 лв. за овце майки и кози майки. Ставките са формирани на база прогноза, нереализиран остатък сурово мляко по средна пазарна цена“, каза министърът. По думите му първоначалната оценка е била 20 лв. на животно, но са решили 25 лв. „Това ни е един от споровете с протестиращите овцевъди днес, които искат да има 40 лв. компенсация, което смятаме за нереалистично“, допълни министърът на земеделието.Коментари