Бургаски маг- чудо прави фурор по света, предстои му турне у нас
  • 9
  • 0
  • 0
  • 0
  • 2
  • 1
  • 0
  • 0

Бургаски маг- чудо прави фурор по света, предстои му турне у нас

Йордан Янев- Зайн е едва на 27, а вече се е издигнал до висотите на илюзионното изкуство, направил е пробив на световната сцена, гастролира в последните години в Китай и е издаде роман- „Целувката на Сатаната“. И докато представя фантастичните си илюзии в първото българско шоу на вода „Акуатико“, успява да завърши висше образование в родния си град Бургас. Заради невероятните му номера наричат Зайн „българския Динамо“, но той предпочита да го сравняват с неговите кумири Хари Худини, Дейвид Блейн и Дейвид Копърфийлд... Той маха главата на асистентката си, реже я на парчета, лети и прави лупинги във въздуха на сцена. Как от баща лекар и майка стоматолог се ражда магьосник? И макар да има вече цял рафт с международни отличия, родителите му не страдат ли, че не продължава техните човеколюбиви професии?

„Отговорно е да си медик. Магията също е отговорност, но тя е и страхотно изкуство. Харесва ми да карам хората да се смеят, да се радват, да докосвам детското в тях" обича да казва Зайн, който е напълно самоук в илюзионното изкуство.

"Занимавам се от 8-годишен. Баща ми ме запали. Когато бях малък, ми правеше фокусчета, с които забавляваше приятелчетата ми на рождените ми дни. Изчел съм страшно много книги. Смятам, че не е редно да повтаряш чужди трикове, а е по-добре да създадеш нещо свое, да го изпълниш по свой начин. Колкото и съвършено да изпълниш чужд номер, той си остава чужд. Аз купувам правата за доста номера, но винаги добавям свой елемент“ конкретизира бургазлията.

Йордан-Зайн взема псевдонима си от еврейската и арабската азбука, в които зайн е седмата буква.

„В кабала числото 7 представлява магическия жезъл. Така че съчетах мистичното число с реалността- роден съм на 16 юни (6+1=7), в училище бях седми номер, живея на улица №17 и отвсякъде ме преследват седмици...“, обясни магьосникът.

„Притеснявам се винаги когато съм пред публика, защото чрез магията докосвам най-деликатното чувство на човешката душа, връщам човека в най-ранна възраст, когато всичко е магия. Искам и съм щастлив, когато накарам всеки да се чувства като дете. Ако объркам нещо, тази илюзия ще се срине. А аз не искам да лъжа. Желая публиката да ми вярва. Но пък съм против и да се разкриват тънкостите на триковете. Така изчезва магията“, добавя Йордан.

Есента сънародника ни започва поредица от спектакли у нас:

Турнето ще се проведе в Бургас, Варна, Русе, Стара Загора, Велико Търново, Хасково, Пловдив, Благоевград и София.
 

1. ДЪРЖАВНА ОПЕРА БУРГАС – 04.10.18 -ЧЕТВЪРТЪК -19 и 30 ЧАСА
2. ЗАЛИ ФКЦ » ЗАЛА 1 Варна – 06.10.18 –СЪБОТА 19 и 30 ЧАСА
3. Комплекс ” Канев Център” Русе -11.10.18 –ЧЕТВЪРТЪК -19 и 30 ЧАСА
4. ДЪРЖАВНА ОПЕРА Стара Загора -16,10,18-ВТОРНИК -19 и 30 ЧАСА
5. МДТ “Константин Кисимов” / България Велико Търново 18.10.18 ЧЕТВЪРТЪК -19 и 30 ЧАСА
6. Драматично-куклен театър “Иван Димов” ХАСКОВО -23.10.18 ВТОРНИК- 19 и 30 ЧАСА
7. Зала Сила Пловдив -25.10.18 ЧЕТВЪРТЪК – 19 и 30 ЧАСА
8. Драматичен театър „Н. Й. Вапцаров“ в Благоевград -01.11.2018 – ЧЕТВЪРТЪК -19 и 30 ЧАСА
9. Театър Сълза и смях- София – 04.12.18 ВТОРНИК -19 И 30 ЧАСА

 

 Коментари