Щерката на велик актьор със смразяващо послание защо напуска България завинаги
  • 114
  • 10
  • 61
  • 5
  • 9
  • 6
  • 1
  • 9

Щерката на велик актьор със смразяващо послание защо напуска България завинаги

Социалната мрежа "избухна" след прочувствения и тъжен коментар на Яна Добрева– журналист по образование и драматург по призвание. Яна е и дъщеря на актьора Илия Добрев, който навремето изигра Васил Левски. Тя и огорченото й семейството напускат България завинаги, ето защо:

Когато на 9 юли мъжът ми изчезна от къщи. Когато на 10 юли вечерта го намерих пребит и изхвърлен на един строеж. Когато лекарят от Бърза помощ заяви, че няма да го качи в линейката, защото бил наркоман. Когато му постави тази “диагноза”, без въобще да го прегледа, ей така, от разстояние. Когато все пак успяхме да стигнем до “Пирогов”. Когато там го държаха пет часа в коридора, прехвърляха го от кабинет на кабинет, крещяха му и не разбраха, че целият му мозък е в кръвоизливи. Когато дори твърдяха, че нищо му няма и бяха готови да не го приемат в болницата. Когато молех санитарите да не блъскат количката с болното му тяло. Когато се оказа, че не става с молби, а с пари. Когато полицията отказа да води следствие, защото мъжът ми, който беше в безсъзнание, не искал да им съдейства. Когато ги попитах, ако беше умрял, пак ли щяха да чакат неговото съдействие. Когато следователите даваха невярна информация на собствения си министър и се опитваха да е прикрият случая. Когато страхът се настани сред близките ми. Когато се оказа, че никой, никой, никой не може да те защити. Когато трябваше да наема охрана като че ли сме престъпници.

И най-вече когато не знаех какво да кажа на 10-годишния ни син – къде е баща му, който никога не отсъства от къщи. Когато недоумявах как да обясня на малкото дете, че сега татко месеци няма да може да се грижи за него и да го обича, както преди. Когато сърцето ми беше раздробено на парчета, защото, когато пребиват до смърт добрите хора, сърцата лесно се пръскат от мъка.
ТОГАВА РЕШИХ,ЧЕ СЕ ОТРИЧАМ ОТ БЪЛГАРИЯ
Отричам се от тази България, в която живеем днес и сега. Отричам се от тази България, из която престъпниците се разхождат необезпокоявани. Отричам се от тази България, която е рай за мошениците, далавераджиите, крадците, убийците. И ад за честните и почтените хора. Отричам се от тази България, в която властва Абсолютната Безчовечност. Отричам се от тази България, в която вече няма ценности. Няма идеали. Няма достатъчно смели хора и истински родолюбци. Не е останала никаква чувствителност и никакво уважение към личността. Има само изтребление на таланти. И камари лъжи. Като например, че престъпността е намаляла, както и емиграцията. Аз ви казвам, че не е така. Ние с мъжа ми сме част от огромна емиграционна вълна. В момента заминават при тези, които като нас преди десет години обичаха това място, наречено “родина”. Тези, които страдаха от идеали. Тези, които мислеха, че родината е свята и че е грях да я изоставиш. Тези, които изгубиха много самолети с приятели. Тези, които плачеха върху опустелите писти на аерогарата, но упорито си повтаряха, че човек трябва да живее там, където се е родил. И че другото се казва “предателство”. Тези, които тогавa тичаха по митингите на СДС и вярваха в новото бъдеще Тези, които искаха да живеят тук и никъде другаде. Тези, които имаха илюзии и смятаха, че ако всеки прекопае своята градина, нещата ще се оправят и всички ще живеем по-добре. Тези, които десет години работиха, без да се занимават с политика, без да членуват в партии и без да влизат в никакви групировки. Тези, които създадоха ценни и полезни неща и ги създадоха със собствените си ръце. Тези, които не праха пари. Тези, които бяха потенциалът на България.

Тези, които в началото на 90-те взеха грешното решение! Да, в началото на 90-те години ние с мъжа ми искахме да живеем тук. Защото обичахме България. Преди две години, когато подадохме документи за емиграция, ние пак искахме да живеем тук. Защото обичахме България. Сега, когато заминаваме, ние отново искаме да живеем тук. Но тук не може да се живее. Всеки, който не краде и не убива, всеки, който се е опитал да направи нещо в България и за България, знае истината – държавата само пречи. Държавата непрекъснато пречи.Всъщност държава няма. Няма и политика. Има само управляващи, мафия и биячите на мафията. Има чудовищна, крокодилска посредственост, която се разпростря навсякъде. Превзе цялата власт. Запрати интелигентните, мислещите, чувстващите и можещите хора в панелните им кутийки – да се чудят как да изхранват децата си! Разположи се. Унищожи всичко изградено досега. Не построи нищо ново. И вместо мисионери, които да разпръскват светлина, разпрати навсякъде безмозъчни същества, които размахват палки и гърмят с пистолети, строят къщи с басейни, трудно връзват две думи в изречение, слушат чалга и от време на време с удоволствие пребиват някой от съвсем оределите си сънародници.
Честито, господа Мутри! Победихте! Нанесохте се зад къщата ни, решихте, че един метър от задния ни двор бил ваш метър, подкопахте оградата ни, че даже и я поливате всеки ден, за да падне по-бързо, рязахте кабелите на тока и на телефона ни, плашихте съседите с пистолети. И докато наивно вярвахме, че се избивате само помежду си, оказа се, че избивате въобще наред. Който не ви е симпатичен. Заради един метър от задния двор! И когато се опитвахме да решим спора по общини и по някакви управления по незаконното строителство, всички вдигаха рамене и казваха – “Този го изпраща депутат. За него ни звънят от Народното събрание.”
Господи, това ли е България! Всеки ден ние сме унизени, смазани, обезверени. Всеки ден напълно загубваме смисъла на нещата, защото всеки ден се случва по една история, която много прилича на моята юлска драма. Случва се на улицата, в трамвая, в магазина, в някое от милиардите чиновнически учреждения. Навсякъде. Историята се състои от различни факти, от различни оскърбления, но всъщност това е една и съща история – тази на пълното унижение на човешкото достойнство. В крайна сметка в момента се пише историята на унищожението на българския дух.

Е, господа Мутри и тези от Депутатите, които стоите зад тях. Наздраве! Подкопаната ни ограда ще падне всеки момент. И за мен тя е символ на подкопаната България, която скоро съвсем ще рухне. Моята ограда, моята България, моите надежди, моята защита, моята романтика, моите любови, моите радости и болки, моят театър, моите пиеси, моят дядо. Всичко, което беше мое. Е, господа Мутри и тези от Депутатите, които стоите зад тях! Разбихте мечтите ни, както се разбива човешка глава. Дали пък да не ви благодаря? Задето ме излекувахте от патриотизма ми. Вече не милея за вашата България. Знаете ли, подарявам ви метъра от задния ни двор Вземете си метъра, вземете си и цялата къща! Та вие така и така си взехте всичко. Взехте ни и силите да се борим да останем тук. Можете да ни довършите. Блъскайте бъбреците, удряйте, чупете, рушете, ритайте, размажете мозъците ни! Така по-бързо ще си останете само вие. И все пак ще има проблем. Един единствен проблем. Колкото и да не ви се вярва, Ботев и Левски ще ви гледат отнякъде. Тях не можете да ги разстреляте отново. Няма как да ги обесите. Няма как да ги пребиете. Няма как да ги предадете. Те са тук. Те никога няма да емигрират. Това е, господа Мутри и тези от Депутатите, които стоите зад тях.
Ние сме поредните българи, които напускат вашата България. Ние сме поредните, които се умориха да се опитват да направят нещо за тази страна. Напускаме не по икономически, а по човешки причини. Тук не можеш да се развиваш. Тук не можеш да мечтаеш. Тук не е препоръчително да следваш моралните си норми. Морал?! Губиш играта. Защото тук се играе друга игра. И тя е мръсна. Ние сме поредните българи, които заминават, въпреки че искат да живеят тук. Ние сме поредните изгонени българи. Само че идеализмът вероятно е заболяване. А в това отношение моето семейство е фамилно обременено. Ето защо отнасям със себе си една друга България. България на дедите ми. България на детството ми. България на родителите ми. България на брат ми. България на приятелите ми. България на моите илюзии. Вземам си слънцето на България. Вземам си и Родопите Ще се връщам в тази моя България.
Защото в крайна сметка, господа мутри и тези от депутатите, които стоите зад тях – вашата България си е само ваша. Тя няма да е вечна. Тя все някога ще свърши. Има природни и духовни закони, господа. Има приказки, в които децата вярват. Има приказки, в които вярвам и аз. В тях вярват и всички мои близки същества – тези, които ми помагат да прекося живота си. Хората от моята кръвна група. Нашите сърца туптят в един ритъм. А нашите души говорят български. И в която и точка на света да се намираме, ще продължим да говорим все този език – Българският на Ботев и Левски. Знаете ли за какво става дума в приказките, господа? В тях Доброто накрая винаги побеждава.

 

К. Дадурянpicasion.com

Коментари

Roujka Veliova

16 сеп, 2018 22:36

Mlada gospojitse , 4eteiki napisanoto ot vas , az si misleh , 4e s moeto semeistvo , se slu4i sa6toto ! Moia saprug satso be6e prebit ! No nie sme po - vazrastni , i sme jiveli pri sotsializma , i biahme vazpitani , da uvajavame - darjavata , i sad , prokuratura i politsiia ! I kogato prez 2008 godina potarsihme pomo6t , i spravedlivost , biahme izumeni , ot podigravkata , bezdu6ieto , na bolkata ni , ot strana na sadiia Milena Karagyozova , ot Rayonniia sad , v G . Oryahovitsa , tsinizma na advokat Sulov ! Vie ste kasmetliika , 4e semeistvoto vi e tsialo , pazete go ! Moia saprug po4ina ! drugiia sased , premesti ogradata , kakto toi re6i , no kmetstvoto e , s nego ! Uspeh , v jivota vi , i kasmet !

Отговори

Roujka Veliova

16 сеп, 2018 22:36

Mlada gospojitse , 4eteiki napisanoto ot vas , az si misleh , 4e s moeto semeistvo , se slu4i sa6toto ! Moia saprug satso be6e prebit ! No nie sme po - vazrastni , i sme jiveli pri sotsializma , i biahme vazpitani , da uvajavame - darjavata , i sad , prokuratura i politsiia ! I kogato prez 2008 godina potarsihme pomo6t , i spravedlivost , biahme izumeni , ot podigravkata , bezdu6ieto , na bolkata ni , ot strana na sadiia Milena Karagyozova , ot Rayonniia sad , v G . Oryahovitsa , tsinizma na advokat Sulov ! Vie ste kasmetliika , 4e semeistvoto vi e tsialo , pazete go ! Moia saprug po4ina ! drugiia sased , premesti ogradata , kakto toi re6i , no kmetstvoto e , s nego ! Uspeh , v jivota vi , i kasmet !

Отговори

Миро

27 авг, 2018 13:13

България е мащеха за народа

Отговори

Мерлин

23 авг, 2018 20:51

Събота, 16 Септември 2000 тогава излезе това писмо, пазя си го харддиска оттогава, не вменявайте вина на никого от сегашните управници, тогава бяха мутренски времена, пълно беззаконие и Иван Костов в добавка. Вадят от нафталина такива неща за да нагнетяват обстановката.

Отговори

24 авг, 2018 10:48

Но тези мутри от тогава сега са в правителството, Мерилин, ли, Мерлин ли си, тикво ли си селска... Какво вменяване, какви глупости? Положението си е блато! И блато ще си остане. С малки островчета от по-твърда кал.

Аз съм Грут!

23 авг, 2018 19:27

Г- н Борисов ще Ви помогне много по-лесно да заминете, защото днес пак успя да придвижи България към Европа! А вие си ревете и плюйте, само дето не казвате ТОЧНО ПО КОГО ПЛЮЕТЕ? Хич не му е лесно след 60 годишно порочно управление!

Отговори

Маргарита Йоцова

23 авг, 2018 12:01

Точно така описан е живота в България, но мисля че не трябва да ги оставяме да ни газят, а да се опълчим и да ги поставим където им е мястото- доживотен затвор. Знам че е много трудно, но има и много събудени и достойни Българи и си заслужава да ги пребориме.

Отговори

Маргарита Йоцова

23 авг, 2018 12:01

Точно така описан е живота в България, но мисля че не трябва да ги оставяме да ни газят, а да се опълчим и да ги поставим където им е мястото- доживотен затвор. Знам че е много трудно, но има и много събудени и достойни Българи и си заслужава да ги пребориме.

Отговори

Маргарита Йоцова

23 авг, 2018 12:01

Точно така описан е живота в България, но мисля че не трябва да ги оставяме да ни газят, а да се опълчим и да ги поставим където им е мястото- доживотен затвор. Знам че е много трудно, но има и много събудени и достойни Българи и си заслужава да ги пребориме.

Отговори

Маргарита Йоцова

23 авг, 2018 12:01

Точно така описан е живота в България, но мисля че не трябва да ги оставяме да ни газят, а да се опълчим и да ги поставим където им е мястото- доживотен затвор. Знам че е много трудно, но има и много събудени и достойни Българи и си заслужава да ги пребориме.

Отговори

Маргарита Йоцова

23 авг, 2018 12:01

Точно така описан е живота в България, но мисля че не трябва да ги оставяме да ни газят, а да се опълчим и да ги поставим където им е мястото- доживотен затвор. Знам че е много трудно, но има и много събудени и достойни Българи и си заслужава да ги пребориме.

Отговори

Rezervativ

22 авг, 2018 21:10

Когато не иска да съдейства на полицията, и доброволно решава безропотно да понесе всичко което пишете, не значи ли , че самият потърпевш е замесен в това, което му се е случило ? И някак ей така се отминава подхвърленото за наркотиците, едва ли не като обвинение към другите, които са го констатирали, защото може и да лъжете, че е казано преди да е прегледан, а не после. Лъжата тук уважаема, е нещо най нормално , за всеки , и по всякакъв повод, така че и вие лъжете в това ,, прочувствено'' упражнение по красноречие. Айде холан, кефнала ви чужбината, и бегом при синчето на Корнела приватизаторката. Хич не сте за жалене, и няма да събудите подобни чувства чрез демагогия, и....който се е насрал, да си пере сам гащите, държавата не е длъжна да ви бърше лайната !

Отговори

24 авг, 2018 9:10

Тъп коментар от всякъде!

23 авг, 2018 17:08

Не си прочел внимателно или не си искал да прочетеш. Точно заради такива като теб бягат. Явно си от мутрите, властимащите и нагоре. Не ти харесва истината. Това е ежедневие в България. Цари чувство за безнаказаност. Анархия. Всеки "се оправя" , " плаща си" и т. Такива като теб трябва да напускат, а не нормалните и кадърните хора. Измет като теб когато изчезне от страната-тогава ще се появи и светлина в тунела.

???????

22 авг, 2018 20:59

Това е написано преди години. Който го качва сега, очевидно е част от опита да се "сготви" сегашното статукво. Въпросът е какво идва. Този въпрос предизвиква отрицание, но в него има много отговорност. Другото е БЕЗОТГОВОРНОСТ.

Отговори

Марин

22 авг, 2018 14:42

и ако всички направим като нея...........

Отговори

Розка Райкова

22 авг, 2018 14:19

Колко добре те разбирам ,нищо ,че това е писано преди години ,то е актуално и сега .Днес се сблъсках със същата простащина ,която можеш да видиш и чуеш само в България.От Русе съм ,бях на гурбет много години в Испания ,но сега съм тук заради родителите си,''пак ще потеглям след време'' И така реших да си купя билет от автогарата за Варна, но и двете гишета бяха затворени ,пълно затъмнено,замъглено стъкло, на всяко гише .Почуках тук там,и като излезе една селска леля ,като се развика ,защо съм чукала ,като започна да ме ругае,защото съм можела да почакам и ме обиди ,като каза ,вчижте я тази на какво прилича.''Аз съм с шапка' Ха ха ха ,направо се учудих ,извадих телефона и записах ,толкова неща ,които в Испания не съм чула за 8 те години на работа .Да наистина обидите ,лошото отношение ,това не мога да понеса ,от ,къде ли се взеха ,толкова ограничени хора ?Вместо да си уважават клиентите ,а те ги ругаят .Мисля да изпратя клипа по медиите ,да видите,отношение,че ще извикала охраната да ме изхвърли? Нямам думи,това чудо на природата не стига ,че си намерило работа ,и беснее,все едно виждам циганка по пазарите да се блещи.Наистина трудно се живее при такова обслужване на всяко ниво ,по кметства също ,по администрации,по банки,гледат те за пари ,как ще си изчистим държавата от тази простащина,от тези парвенюта,които на всяка крачка те ругаят и даже тичат да се бият.Моля се на Бог да вразуми тези хора ,които наемат обслужващ персонал ,за да ни спестяват и без това тегавото ни битие,моля се, от душа и сърце !

Отговори

Розка Райкова

22 авг, 2018 14:19

Колко добре те разбирам ,нищо ,че това е писано преди години ,то е актуално и сега .Днес се сблъсках със същата простащина ,която можеш да видиш и чуеш само в България.От Русе съм ,бях на гурбет много години в Испания ,но сега съм тук заради родителите си,''пак ще потеглям след време'' И така реших да си купя билет от автогарата за Варна, но и двете гишета бяха затворени ,пълно затъмнено,замъглено стъкло, на всяко гише .Почуках тук там,и като излезе една селска леля ,като се развика ,защо съм чукала ,като започна да ме ругае,защото съм можела да почакам и ме обиди ,като каза ,вчижте я тази на какво прилича.''Аз съм с шапка' Ха ха ха ,направо се учудих ,извадих телефона и записах ,толкова неща ,които в Испания не съм чула за 8 те години на работа .Да наистина обидите ,лошото отношение ,това не мога да понеса ,от ,къде ли се взеха ,толкова ограничени хора ?Вместо да си уважават клиентите ,а те ги ругаят .Мисля да изпратя клипа по медиите ,да видите,отношение,че ще извикала охраната да ме изхвърли? Нямам думи,това чудо на природата не стига ,че си намерило работа ,и беснее,все едно виждам циганка по пазарите да се блещи.Наистина трудно се живее при такова обслужване на всяко ниво ,по кметства също ,по администрации,по банки,гледат те за пари ,как ще си изчистим държавата от тази простащина,от тези парвенюта,които на всяка крачка те ругаят и даже тичат да се бият.Моля се на Бог да вразуми тези хора ,които наемат обслужващ персонал ,за да ни спестяват и без това тегавото ни битие,моля се, от душа и сърце !

Отговори

Силвия Георгиева

22 авг, 2018 10:17

Минали са доста години от публикуването на тази статия и се надявам нещата в нашата страна да не са с толкова силен махленски привкус. ВЯРНО Е, ЧЕ НИ УПРАВЛЯВА МУТРА, НО ДА ИМ ТЕЖИ НА СЪВЕСТТА НА ТЕЗИ, КОИТО ГЛАСУВАТ ЗА НЕГО. https://www.slovo.bg/old/litforum/221/yadobreva.htm

Отговори

Нина Станимирова

22 авг, 2018 9:41

Това съм го чела преди години и не разбирам защо се публикува сега. Помня го добре, защото с Илия Добрев сме колеги

Отговори

Славка Цветкова

22 авг, 2018 9:28

Пожелавам и успех ,здраве и щастие .

Отговори

Славка Цветкова

22 авг, 2018 9:27

Правилно постъпва тази жена ,по бързо да се маха и пожелавам да си постигне целите там където и да е .Здраве и щастие

Отговори

Яд ме е

21 авг, 2018 21:58

За вичко ти вярвам, половината от нещата сме ги преживели в моето семейство. Дерзай, млада си.

Отговори

Р

21 авг, 2018 17:47

http://www.glasove.com/categories/intervyuta/news/yana-dobreva-ne-znaem-koi-sme-zatova-sme-tolkova-neshtastni

Отговори

Стоян Хлебаров

21 авг, 2018 15:55

Скъпо българско момиче! Бъди сигурна,че не си сама! С теб са милиони българи с твоето мислене,които нямат сили,за съжаление,да се възпротивят на червената криминална Мафия! Бъди сигурна,че недоволството клокочи и ще избухне като вулкан! О-о , как те разбирам-не тъжи и никога не се съмнявай,че постъпваш правилно! Моят син прозря това,което ще стане тук и буквално избяга още през 2000-та година-и то,с благословията на родителите си! Парадокс-децата ни бягат далече от България,а ние се радваме на това!? Само и само да се съхранят! Не съжалявай,защото все пак,животът трябва да се изживее-напук на мръсниците тук и точно защото нацията ни трябва да се запази жива за идните поколения! Пожелавам на теб и близките ти успешен живот в чужбина и да не забравяте,че един ден, нашата Българи ще има нужда от такива,като теб!

Отговори

Стоян Хлебаров

21 авг, 2018 15:43

Яна,бъди сигурна,че не си сама! Недоволството и решимостта за съпротива клокочи и ще избухне!Дано само не е късно,когато нацията ни в България няма да я има! Бъди щастлива в чужбина и забрави,ако можеш-за да живееш!Пожелавам ти всичко най добро в чужбина,където за учудване,носталгията се преживява къде по лесно от тормоза тук!

Отговори

Димитър Геогиев

21 авг, 2018 15:20

Няма какво да си прощаваме,все пак сме повече от 240 в парламента и още толкова олигарси,разполагаме и с най-големия инвеститор в държавата от десетилетия - нашите деца и сънародници зад граница. Всичко взеха,прибраха и разрушиха,но затворите си стоят непокътнати,нека се ползват по предназначение! Нещата могат да се обърнат за 24 ч ..всички го знаем.

Отговори

Една от всички

21 авг, 2018 10:56

Това е за съжаление грозната истина за България.Попътен вятър мили млади хора,нека Бог Ви покаже пътя.Бъдете живи и здрави и помнете България такава,каквато е била в спомените ни. Успех.

Отговори

аз

20 авг, 2018 21:07

ай къде ми е коментара-цензурата-а-а-а-а?

Отговори

един човек

20 авг, 2018 21:05

И аз имах мечти, идеали и сили. Сега нямам нищо. Работих много, преди това учих колкото трябва и това ме изпълваше с мисли за бъдещето ми на компетентен човек. Постигах разни неща, битките за които така бяха омерзили душата ми, а и им беше минало времето, че когато ги постигнах вече не можех да им се зарадвам. Работих на много места и все ме харесваха докато започна да казвам истината-после ме мачкаха-заплашваха ме, лъгаха ...... Разбиха семейството ми - един нанякъде друг в друга посока, за да оцеляваме някак се, над което бдях и бе корена ми. Нищо не ми остана - пред очите ми за четири смачкани поколения - на родителите ми, моето, на децата ми и на внуците ми.... Къде да хода, защо - никога няма да върна мечтите си, няма да събера обичаните си хора. Циганите изсякоха, събориха, обраха спомените от детството ми, където ухаеше на цъфнали плодове и приятелски смях, власт-имащите ме направиха видимо смирена -не истински, но това дали съм аз-да аз съм в самота, за да мога да си мисля, да чета, да не слушам безморалните свикнали с пошлостта, цинизма ..... хорица. Преди време казвах на младите хора, че мястото им е в Родината. Сега ги съветвам да не допускат да пропилеят живота си наведени бе криле - за мен е късно, но поне който има дни напред нека се постига мечтите

Отговори

21 авг, 2018 10:18

Много е силно! Ще Ви го открадна!

Илияна Червенкова

20 авг, 2018 18:32

Безмълвна съм от откровенната изповед.Където и да се установите по света,сигурна съм,че ще тъгувате за Родината и никога няма да я забравите.Труден,но по-достоен път сте избрали.Бог да ви пази.Ние по-възрастните ще платим висока цена,че с грешките и търпението прокудихме децата си по чужбина.

Отговори

21 авг, 2018 22:27

Да закони има но всички ги прескачаме не ги спазваме.Сами си зъздаваме пречките. Независимата Съдебната система е подкупна-без контрол от вън. Здравната система е също без контролна- само парите ни ги интересуват. А безхаберието и некадърността убива.

20 авг, 2018 19:56

Всеки ден съжалявам за това че вярвах в промяната и в това че ще бъде по добре. Искам прошка от децата и внуците си за това че повярвах в по доброто. Получихме си унижението да ни издържат децата ни за да запазим малкото достойнство което ми е останало. Простете ми деца че вярвах в доброто