Парламентът одобри нов държавен заем за 200 милиона евро
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Парламентът одобри нов държавен заем за 200 милиона евро

Парламентът одобри нов държавен заем за 200 милиона евро. Защо теглим нов дълг и за какво ще отидат парите? Народните представители приеха законопроект за ратифициране на Рамково споразумение за заем между Банката за развитие на Съвета на Европа и България. Заемът е по механизъм за съфинансиране на проекти, изпълнявани със средства от ЕС по оперативните програми, които са съфинансирани от Европейските структурни и инвестиционни фондове за програмен период 2014-2020 година.

Размерът на заема е 200 млн. евро и ще се усвоява на траншове, които ще се обвързват с разчетите по оперативните програми за националното съфинансиране и ще се придвижват по закона за държавния бюджет. Депутатът от БСП Румен Гечев обясни, че социалистите са против тегленето на заем и обясни причините за това.

"Първо става дума за финансиране на мигранти, разселвани в България, и второ-в мотивите няма финансови разчети и не е ясно защо при фискален резерв от близо 13 милиона, България тегли нов заем с цел главницата да не се обслужва 5 години, а следващото правителство да я плаща заедно с лихвите. Или не е вярно, че сме в добро финансово състояние, което прави безсмислено тегленето на заем, или то не е такова, каквото го обясняват управляващите", посочи той.

От ГЕРБ отрекоха обвиненията на левицата. Народният представител Мария Илиева подчерта, че заемът частично ще покрива българския принос във финансирането на инвестиционни проекти по програмите „Региони в растеж 2014-2020“, „Развитие на човешките ресурси 2014- 2020“ и „Наука и образование за интелигентен растеж 2012-2020“.
"България е член на банката от 1994 г. Тази банка предоставя заеми за финансови проекти, които отговарят на определени критерии. Не е обикновен заем, а механизъм за финансиране. Той се ползва в Европа за създаване на благоприятни условия и ефективно използване на структурните инвестиционни фондове", каза Илиева и заяви, че фискалният резерв е добър.


 Коментари