Опазват златното съкровище на Приморско като във Федералния резерв /видео/
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Опазват златното съкровище на Приморско като във Федералния резерв /видео/

От близо година насам, Приморско си има уникално златно съкровище в новоизградения общински музей в курортния град. То датира от края на 4 и началото на 3 век преди Христа и бе открито при археологическо проучване на тракийска могила в местността "Силихляр" край морския град.

Съкровището представлява комплект от златно украшение за ремъците от сбруята на благороднически кон на висш тракийски пълководец. По заповед на кмета на община Приморско д- р Димитър Германов 24- ри каратовото златно съкровище за милиони левове, се съхранява в специален трезор- шеста степен на сигурност. Запознати твърдят, че подобно опазване със сензорна система, камери, постоянна температура, дебело стъкло, бетонни стени и плътна врата с незнайно колко точково заключване е присъщо за Федералния резерв в САЩ. При групови и индивидуални посещения в общинския музей, уредничката Дора Мунчева отваря специалния трезор и провежда беседа при поискване. Интересът е огромен.

Тази събота ще има показно защо Приморско е и трябва да бъде дестинация за културен и исторически туризъм. Тракийски жрец в холограмен образ ще разказва легендата за тракийското светилище Бегликташ. 3D холограмата ще бъде монтирана в Историческия музей в Приморско. Тя е единствена в България към момента и ще остане постоянно позиционирана в музея. Първата прожекция на иновацията ще бъде на 1 юли /събота/ от 18 часа. Община Приморско залага на иновативни подходи за популяризиране на туристическите си обекти. Двуметровият триизмерен образ на тракийски жрец, ще загатва с разказа си за магичната сила на скалното светилище и по този начин ще събужда интереса у посетителите на музея да посетят Бегликташ. В продължение на първата прожекция от 19.30 часа тракийското скално светилище Бегликташ ще се превърне в сцена, на която ще бъде пресъздаден древен тракийски ритуал. В своеобразния магичен спектакъл ще се включи и огнено шоу „Дивинитас“. За желаещите да станат част от древния ритуал, но не разполагащи с транспорт, Общината е осигурила превоз. Той ще тръгва от Историческия музей в 18.30 ч. и 19.00 ч.

Холограмата е част от платформата на иновативното мобилно приложение „I walk”, което вече рекламира светилището с карти с добавена реалност. То е вече факт и всеки посетител може да си закупи на място картичка, която след сканиране със смарт телефон може да показва 3D изображение на обекта, както и дава възможност да се избира езика, на който да бъде разказана историята за Бегликташ. Езиците, на които посетителите могат да чуят легендата, са български, английски, руски и полски.

Автентично видео от защитения трезор със златото в музея:Коментари