Не влизайте в морето ! Мъртвото вълнение взе 5 жертва за денонощие
  • 1
  • 3
  • 35
  • 0
  • 3
  • 0
  • 11
  • 1

Не влизайте в морето ! Мъртвото вълнение взе 5 жертва за денонощие

МВР,Гражданска защита и Община Бургас алармират и предупреждават,че е изключително забранено да се влиза в морето. За нещастие мъртвото вълнение взе 5 жертва за денонощие. Пред минути двама удавници са намерили смъртта си в Слънчев Бряг, а в Приморско след снощният инцидент отново мъж се е удавил в морските води днес по обяд.
"Не подценявайте ситуацията! При "червен флаг" не влизайте във водата,опасно е ! Времето е горещо и при употреба на алкохол не рискувайте да се правите на добри  плувци"-коментира бургаски спасител

Мъртвото течение или наричаното още мъртво вълнение е явление, при което водни маси се придвижват под формата на скрито за окото течение по посока от брега към морето. Повечето от инцидентите в морето са предизвикани именно от мъртвото вълнение и от непознаването му.

Явлението не е постоянно и може да сменя мястото си. Наблюдава се при по-силно вълнение на морето, обикновено в залив, когато вълните се пресичат и събират на едно място. Събраната там вода се оттегля в обратна посока и отнася със себе си пясък, поради което дъното е по-дълбоко. Така образуваната река губи силата си на около 50 м. от брега, където се среща от следващите вълни. Течението се образува на метър два от брега и успоредно на него, като дълбочината му зависи от силата на вълнението. На пръв поглед морето е спокойно, без гребен на вълната. Под повърхността му действат силни подводни течения.

При попадане на мъртво вълнение е изключително важно да се запази спокойствие. При по-голяма сила плуването срещу течението е непосилно и за добър плувец. Техниката на излизане от течението е да се плува успоредно на брега, като плувецът може да се остави да бъде отнесен и малко навътре в морето. Винаги на 5-6 метра в страни от течението е плитко, което се дължи на утаяващия се пясък при отслабване на силата му.

Мъртвото вълнение е опасно, защото представлява невидима заплаха за къпещите се. Забелязва се трудно, тъй като на морската повърхност водата се движи по-бавно, отколкото в дълбочина, а прииждащите вълни го прикриват.

Суеверието гласи, че най-често мъртвото вълнение се появява в началото на август. Това е свързано с така наречения „Ден на удавника“ – 2 август, Илинден според стария църковен календар.

Разбира се, за бъде сигурността на първо място, е необходимо да се посещават само охраняеми плажове, на които има обучени спасители и да се потърси тяхната помощ.Коментари