Китай "узаконява" концентрационни лагери за милиони уйгури
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Китай "узаконява" концентрационни лагери за милиони уйгури


Далечният северозападен регион Синцзян в Китай със задна дата узакони използването на концентрационни лагери, където са задържани около 1 млн. мюсюлмани, съобщава "Гардиън".

На фона на продължителните международни критики, китайските власти преразгледаха законодателството, за да позволят на регионалното правителство да разреши официално използването на "центрове за образование и обучение" за задържане на "хора, повлияни от екстремизма".

Китайските власти отричат, че концентрационните лагери съществуват, но твърдят, че дребните престъпници са изпращани в професионални "центрове за обучение". Бивши арестанти твърдят, че са били принуждавани да се отричат от исляма и да изразят лоялност към Комунистическата партия в определените от тях като лагери за политическо индоктриниране.

"Това е ретроспективно оправдание за масовото задържане на уйгури, казаци и други мюсюлмански малцинства в Синцзян", изтъква Джеймс Лейболд, който е изследовател по етническите политики на Китай в университета La Trobe в Мелбърн, допълвайки: "Това е нова форма на превъзпитание, която е безпрецедентна и всъщност няма правно основание, като ги виждам спешно да се опитват да създадат правна основа за тази политика."

Въпросните промени, публикувани във вторник, казват, че държавните агенции на окръжно равнище и по-нагоре "могат да създават центрове за образование и обучение за професионални умения, организации за промяна на образованието и управленски отдели, за промяна на хора, повлияни от екстремизма чрез образование".

Нова разпоредба заповядва на центровете да преподават езика мандарин и да осигуряват правно и професионално образование, както и "идеологическо образование, психологическа рехабилитация и корекция на поведението". Друга нова разпоредба забранява "отказа на обществени блага като радио и телевизия". Китайските държавни медии често излъчват програми, приветстващи развитието в Синцзян и рекламират визията на правителството за стабилност на автономната територия.

Ревизираните правила включват забрана на поведението, "подкопаващо изпълнението" на политиките на Китай относно семейното планиране, които ограничават размера на семейството и броя на децата. През миналата година китайските власти сложиха край на изключение, което позволяваше на уйгурите и други етнически малцинства да имат повече деца в сравнение с останалото китайско население.

Оригиналното законодателство, прието през 2007 г., забраняваше носенето на мюсюлмански покривала, "екстремно говорене и поведение" и отказа да се слушат държавните радио и телевизия.

Пекин от десетилетия се опитва да потиска настроенията за независимост в Синцзян, предизвикани отчасти от неудовлетвореността от притока на мигранти от китайското мнозинство. Властите твърдят, че екстремистите там имат връзки с чуждестранни терористични групировки, но предоставят малко доказателства в подкрепа на това твърдение.

Уйгури, казахстанци и други мюсюлмански малцинства, които живеят в чужбина, казват, че не са могли да се свържат с роднините си в Китай, докато властите наставят деца, отделени от техните задържани или избягали в чужбина родители, в десетки държавни сиропиталища в Синцзян.picasion.com

Коментари