Спряха източването на гориво от Мопанг
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Спряха източването на гориво от Мопанг

 

Източен е мазутът в два от резервоарите на потъналия преди близо век край Созопол американски кораб "Мопанг", съобщи БНТ.
Източването на горивото в останалите два резервоара на плавателния съд ще продължи вероятно през пролетта на 2019 г.
Това заяви директорът на "Морска администрация" - Бургас капитан Живко Петров.

 

При влошаване на метеорологичната обстановка операцията ще бъде преустановена. Източването на мазута се определя от вятъра, температурата на морската вода и вълнението на морето. Екип от водолази със специализирана техника се спускат на двойки.

 

Изтичането на мазут от резервоарите започна през август 2018 година. Корабът "Мопанг" е потънал през 1921. След двуседмични проучвания районът бе ограден с буйове, които да ограничат разлива на гориво, а ден по-късно машините започнаха почистването на мазутните петна от морската вода.ао

Кап. Петров каза, че трябва да се направи проучване и за състоянието на потъналия край Приморско товарен параход "Родина". Такова искане "Морска администрация" ще отправи до ресорното министерство и до Министерския съвет. По думите на кап. Петров засега няма опасност за изтичане на гориво от парахода.

По-рано в Бургас започна заключителната конференция по проекта "Интегрирано българско морско наблюдение". В нея участват изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури Галин Николов, командирът на Флотилия бойни и спомагателни кораби към Военноморските сили флотилен адмирал Мален Чубенков, представители от Генерална дирекция "Морско дело и рибарство" на Европейската комисия, Европейската агенция за морска безопасност, Италианската космическа агенция, както и представители на участващите в проекта организации.

 

Общият бюджет на проекта е 238 820 евро, като сумата на предоставената безвъзмездната финансова помощ от Европейския фонд за морско дело и рибарство възлиза на 191 056 евро.picasion.com

Коментари