UV индекс за България днес
  • 4
  • 0
  • 1
  • 0
  • 1
  • 0
  • 4
  • 0

UV индекс за България днес

В Ултравиолетова радиация

Ултравиолетовата радиация се приема за основен рисков фактор за развитие на повечето видове рак на кожата. Слънцето е основен източник на ултравиолетова радиация. Тези лъчи имат свойството да увреждат специфични гени в клетките на кожата. Солариумите също излъчват ултравиолетови лъчи. Прекомерното излагане на въздействието на ултравиолетова радиация повишава риска от заболяване на кожата.

Ултравиолетовите лъчи са три вида:

UVA лъчи, които водят до остаряването на кожата и увреждат ДНК на клетките й. Вследствие на влиянието им се образуват бръчки и се развиват някои видове туморни кожни заболявания.

UVB лъчи - директно увреждат ДНК на кожните клетки. Това са лъчите, които водят до изгаряне на кожата при излагането й на слънце. Те се свързват с повечето видове рак на кожата.

UVC лъчите не проникват през атмосферата.

UVA и UVB лъчите са малка част от слънчевото лъчение, но са основните причинители за вредния ефект на слънцето върху кожата.

Вредни въздействия на UV лъчите върху кожата

Прекомерното излагане на слънчева светлина предразполага към развитие на раково заболяване, но това не е единственият вреден ефект на лъчите.

В краткосрочен план ултравиолетовите лъчи причиняват зачервяване, изгаряне на кожата и водят до потъмняване на тена й. Зачервяването, изгарянето и „почерняването“ са признак, че на кожата й е навредено.

В дългосрочен план слънчевата светлина води до бързото остаряване на кожата, загуба на еластичността й, появата на тъмни петънца (старчески петна), бръчки.

За предканцерогенно изменение се смята появата на образувание от суха, лющеща се, груба, твърда кожа – актинична кератоза.

 Когато увреждащият ефект върху гените нарасне до степен, в която организмът не е в състояние да контролира процеса на образуване на увредени клетки, се развива рак на кожата.

Ултравиолетовите слънчеви лъчи повишават риска от катаракта и някои други очни заболявания и подтискат имунната защита на кожата.

 Смята се, че хората със светъл тен на кожата са по-предразположени към тези рискове, което не означава, че вредните лъчи не въздействат на останалите.

 UV индекс

Количеството ултравиолетова светлина, което се получава на дадено място зависи от множество фактори – част на деня, време на годината, отразителни свойства на околната повърхност, височина на слънцето и облачност.

За да може да се определи концентрацията на лъчите на дадено място е разработен UV индексът. Слънчевата светлина се измерва в продължение на час по обяд по скала от 1 до 11 + . Последното число показва висока степен на ултравиолетова радиация.

Понастоящем в много предавания за прогноза на времето специалистите предоставят на населението информация за ултравиолетовия индекс по териториални региони.

Радиацията се променя бързо от местните климатични промени, например заоблачаване, така че индексът дава относителна представа за силата на слънцето. Той непрекъснато се мени.

Предразположеност към увреждане на кожата

Кожата и очите на всеки са подложени на вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи. Известно е, че по-светлите хора са подложени на по-висок риск, но това не означава, че такъв не се наблюдава и при останалите.

Кожата потъмнява, когато ултравиолетовите лъчи се абсорбират от кожата. Те повишават активността на меланоцитите, клетките, които отделят меланин. Меланинът се явява един вид блокиращо средство срещу вредните лъчи. Това е и причината хората с по-тъмен тен да изгарят по-рядко.

 Изгарянията се свързват с повишен риск от рак на кожата, включително меланом. Но ултравиолетовите лъчи повишат риска от рак дори без кожата да е изгаряла.

 

Други фактори,

които са от значение за склонността на кожата към увреждане от ултравиолетовата светлина. Повишено внимание се изисква:

след терапия срещу рак на кожата,

наличие на член от семейството с рак на кожата, особено меланома,

наличие на множество, големи или поява на бенки,

наличие на лунички и изгаряне преди потъмняването на тена,

светла кожа или руса, червена или светлокестенява коса,

местожителство или ваканционни прекарвания при висока надморска височина – ултравиолетовата радиация нараства с 4-5 % на всеки 1 000 метра надморска височина,

местожителство или ваканционни прекарвания в тропичния или субтропичния климатичен пояс,

продължителен престой, работа на открито през делничната седмица или през почивните дни,

излагане на слънце без да е подготвен организмът,

наличие на автоимунни заболявания, като лупус еритематозис,

прием на медикаменти, които подтискат имунитета,

трансплантация,

прием на конрацептиви или медикаменти за контрол на бременността и раждането,

прием на тетрациклини, сулфонамиди, антибиотици, медикаменти, съдържащи натрий, нестероидни противовъзпалителни, трициклични антидепресанти, медикаменти за контрол на кръвното налягане и сърдечно-съдови заболявания, лекарства срещу гадене, повръщане, фенотиазини, медикаменти при диабет. При прием на каквито и да било лекарства се консултирайте с лекаря или фармацевта дали те не водят до повишаване на фоточувствителността на организма.

Как да се предпазим от UV лъчите?

Не е възможно слънчевата светлина да се избегне напълно, както е и неразумно да се редуцира излизането навън, тъй като физическата активност е условие за добро здравословно състояние. Продължителното излагане на силна слънчева светлина също не е полезно.

Обикновено хората прибягват до слънчева защита само на плаж, но реално кожата поема слънчево лъчение постоянно и навсякъде на открито. Защитата от слънцето включва носене на подходящо облекло, което покрива кожата, на плажа – тениска, нанасяне на слънцезащитни козметични средства, шапка и слънчеви очила с предпазващ филтър.

 Покривайте кожата

Когато се излагате на слънце, покривайте възможно повече участъци от кожата с облеклото си. Тъмните цветове имат по-добър предпазващ ефект, отколкото светлите. С по-добър предпазващ ефект са прилепналите от свободните дрехи.

Колкото по-плътна (а не рехава) е тъканта, толкова повече предпазва.

Предлага се и облекло със специална UV защита със скала от 15 до 50+. Най-високият фактор срещу UV лъчите е UPF.

Коментари