Дърветата още реват в Котленския Балкан. Хищническата сеч на ДПС отрови водата и погуби поминъка на Котел!
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Дърветата още реват в Котленския Балкан. Хищническата сеч на ДПС отрови водата и погуби поминъка на Котел!

Качеството на водата в Котел е с отвратителни показатели. Причината е повече от скандална. Специалисти по ВиК съобщиха, че отровните замътвания се дължат на безогледната сеч и обезлесяването на Котленския Балкан. Тъй като голяма част от гората е унищожена, няма какво да задържа калните потоци. Те се вливат в Котленска река, която пък захранва изворите на града. Кални води се вливат в реката и от големите коловози, прокарани от камионите за извозване на отсечената дървесина. От "ВиК" - Сливен са затапили т. нар. пробойни, но това са козметични мерки. Основният поминък на населението- туризма бива разгромен. Унищожението на забележителни местности с вековни дървета и отравянето на изворите, довеждат до катастрофални последици. Сега ще се строи пречиствателно съоръжение, но защо причинителите на хищническата сеч остават безнаказани толкова много години. Те са кристално ясни, но държавното разследване и обвинение някак няма решимостта и смелостта да сложат на мястото дървената мафия. Тя е свързана основно с ДПС и предишния кмет на община Хюсеин Киров, който на всичкото отгоре има паркетна фабрика и използвал дървесината по предназначение.

"В тропичната зона на Южна Америка има едно дърво, което като го режеш, пуска обилен червен сок- като кръв е. Тук при нас беше още по покъртително. Вярвате ли, че дърветата все едно плачеха като ги унищожаваха, такъв страховит вой се носеше чак до града, че не можете да си представите. Какво чакаха в полицията, прокуратурата и съда, да им се напукат прозорците ли от този рев?" казва един от известните общественици в българската твърдина по- времето на османското робство.

За какво иде реч? По- време на двата кметски мандата на Киров- от 2007 до 2015 година, печално известни фирми си позволяват по най- безогледен начин да потъпчат историята на Котел. Компаниите не могат да се похвалят с кой знае какви постижения в бизнеса, но пък имената им им вече е натрупало достатъчно „капитал“, за да попълнят достойно черния списък на унищожителите на българската природа. Изсичат се поголовно вековни дървета от околните държавни гори, общински и частни гори. Безобразията не стигат до тук – посегателството е извършено и в тракийското светилище „Талим Таш “ на 10 километра от Котел. Историческата местност е превърната в гигантско сечище – 200- годишни дъбове са изрязани до дъно, а „труповете“ им продължават да се въргалят като грозни паметници на безвластието и раболепието на шайка държавни чиновници към новите им господари, осъзнали своята недосегаемост. Всичко това се случва с мълчаливото и немълчаливото съгласие на бившия депесарски кмет. "Дърветата са от османско време. Турчин не ги е сякъл” гневят се котленци и напразно засега очакват справедливост, включително и от новия кмет Каранашев от ГЕРБ. И логично!.

Замесени са мерзките интереси на един кмет, креатура на ДПС, който превърна града, от люлка на българщината, в разграден двор. Тънещ в безправие, и безхаберие и неколцина държавни служители, чиито функции, уж в полза на обществото, са сведени до слугинаж. Безчинствата в „Талим Таш“ и не само там, са логичен финал на поредица от събития, които илюстрират реалната ситуация в Котел в продължение на години– начело на възрожденския град е кметът Хюсеин Киров, чиято фирма за производство на шперплат, фурнир, паркет и столове, е уличена за поголовното изсичане на горите в района. Нещо повече- работи и трупа печалби от бракониерска дървесина, но естествено доказателства няма. Стотици декари са безвъзвратно погубени.

Малко преди кметските избори през 2015- та, едно телефонно обаждане изправя на тръни тогавашния кмет Киров. Той е в Германия, където върти бизнес с расови и състезателни коне. Съобщават му, че експерти от София са се появили в „Талим Таш“, дошла е и полиция. Проверката установила, че в солиден периметър от горския фонд е извършено нагло посегателство, а следите водели именно към определени фирми. Шефът на Районната прокуратура в Котел Георги Георгиев уточнява тогава, че е образувана проверка по чл.235 от Наказателния кодекс – за незаконен добив на дървесина, който предвижда до 6 години лишаване от свобода и глоба до 20 000 лева. Делото обаче по необясними причини е образувано срещу... неизвестен извършител. Защо, след като името на извършителя фигурира в цялата документация, предоставена от Горското, разследването се води срещу неизяснено до момента лице, Георгиев не можа да обясни. Магистратът признава пак тогава, че при постъпването на случая в прокуратурата е бил в отпуск и казусът е поверен на негова колежка. После пък тя била в отпуска и всяко чудо за три дни. В криминалната афера участват и бизнесмените с прякорите Батко и Братко. Виновни и осъдени обаче няма!Коментари