ПРОТЕСТ ИЛИ ПАРОДИЯ?! ОСТАВЕТЕ ДЖИ ПИ ДА ПОЧИВА В МИР
  • 7
  • 2
  • 2
  • 4
  • 1
  • 0
  • 0
  • 4

ПРОТЕСТ ИЛИ ПАРОДИЯ?! ОСТАВЕТЕ ДЖИ ПИ ДА ПОЧИВА В МИР

 

КАМАРАТА НА СТРОИТЕЛИТЕ ДА СЕ ОПИТА  ДА ОРГАНИЗИРА СЕКТОРА АКО ВЪОБЩЕ ТОВА Е ВЪЗМОЖНО

Близо 1000 тежки машини и камиони бяха подредени днес под строй в столицата на протест. Организатор на проявата се води Камарата на строителите в България. Представители на бранша заявиха, че протестират срещу обвиненията срещу тях за високи цени, лошо качество и корупционни практики в сектора. Визираха се най-вече изказвания от страна на депутати от БСП.

„Нашето искане е да подредим бранша, да има плановост в него. Да останем тук, а не да отидем на първи терминал и да заминем за чужбина, както правят много от нашите колеги“, заяви инж. Илиян Терзиев, председател на Камарата.

Какво прозира обаче зад тази инициатива. Основен двигател на протеста е фирмата Джи Пи Груп и философа Житенски, по известен в средите като „Владо Лъжеца“, която стана печално известна със скандалите около нея в последните месеци. Както е известно прокуратурата започна проверка на дружеството, което спечели поръчки за десетки милиони левове по време на управлението на ГЕРБ, за злоупотреби с евросредства. Главният прокурор Сотир Цацаров обясни, че се разследва за пране на пари и физическо лице, свързано със строителната компания "Джи Пи Груп".

Държавното обвинение наложи и запор на паричен превод на 14 млн. евро от България към чужда банка във връзка с казуса "Джи Пи Груп". Фирмата се свързва с уговорки под масата, разпределение на поръчки. Стопанският фолклор твърди, че голяма част от тези поръчки и усвояване на обществени средства се извършва буквално по време на щедри вечери в софийските заведения.

"Джи Пи Груп" участваше активно в тези мероприятия. Усвояваше средства, получаваше тлъст пай и реално паратизираше на гърба на голяма част от малките и средните строителни фирми.

В момента като главен организатор на протеста се води КСБ, но самата камара бе създадена и конструирана точно по инициатива на "Джи Пи Груп". Именно тя е и двигател на днешния протест, който обаче е доста закъснял. Още повече, че и адресатът на протеста е объркан. Твърди се, че той е насочен срещу изказванията на опозицията, но реално е срещу действащата власт в държавата в момента. Самата "Джи Пи Груп" пък търси отвличане на вниманието от истинските проблеми на бранша, както и на скандалите около нейната дейност.

Всъщност строителен бранш в момента няма. Той е унищожен. Тези протести и то в реална форма, с реални искания трябваше да се проведат преди 4-5 години. В момента в строителството има огромен дефицит на кадри. Голяма част от младите и квалифицирани хора са избягали в чужбина. Справката показва, че с днешна дата над 90 процента от работещите в строителството са нискоквалифицирани, неграмотни хора от малцинствата. Малцината хора с квалификация и умения, които са останали са на пред пенсионна и след пенсионна възраст и то само тези които са активни .

Повечето от фирмите вече с в технически фалит. Дори и „Големите играчи“ в бранша с в много тежко състояние. Перспективата е изключително тревожна. Реално компаниите вече нямат потенциал ( например във ВИК сектора ) да се справят и да реализират по-големите обществени поръчки.

Порочните практики, подправянето на документация, както и изкуственото завишаване на цените доведоха до големи изкривявания в цялата дейност на строителния сектор. На практика големите поръчки се печелят от определени фирми, които след това възлагат дейността на подизпълнители, на които обаче или не плащат, или дават мижави пари с голямо закъснение. Това доведе малките и средните дружества  до фалит, а в същото време качеството на изпълнение на строителните дейности падна значително. Големите пари и печалби пък отидоха по банковите сметки и джобовете на богоизбраните. Всичко това буквално обезкости целия бранш, което в близко време ще доведе до тежки сривове и в други икономически сектори в държавата, което пък вещае и социален взрив.

Камарата на строителите в България се оказа една празна и паразитна структура без истинска дейност. Тя бе моделирана от "Джи Пи Груп" и подобни на тях усвоиха  нейните практики през годините. Заради зависимостта си от тези компания сега въпросната камара вади хора и техника на протест. Получава се обаче парадокс или както каква поговорката - "Крадецът вика дръжте крадеца". Защото именно "Джи Пи Груп" бе една от фирмите, които въведоха убийствените  практики и се възползваха дълго време от политически и властови протекции. Сега от там организират протести срещу това, което те са сътворили. Но явно в това отношение България е страна на неограничените възможности.

Може би трябва се добавят и няколко думи за стойността на самия протест. Тя е почти нулева, и като сила, и като емоция и като влияние. Едно сравнение с това, което става във Франция е напълно достатъчно. Или пък един поглед върху протестите в Гърция.

Следва продължение.....Коментари