Исторически сбор на тракийци в Бургас, предстои още по- мащабен
  • 2
  • 0
  • 0
  • 1
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Исторически сбор на тракийци в Бургас, предстои още по- мащабен

Близо 500 потомци на тракийски бежанци от Бургаска област, се събраха в известно бургаско заведение, с цел сплотяване на колектива, да начертаят приоритетите си, и да намерят начин да отстранят "метастазите" сред сами себе си. Включително компрометирани ръководители във времето и членска маса. В новият председател на Тракийско дружество „Странджа“ Стефан Колев /вляво на снимката/ се вижда новият лъч на надежда за развитие. В аванс той пък разкри, че малко преди Великден през месец април, предстои национален сбор в Бургас от хиляди родолюбци- тракийци, с надслов "Завръщане към корените". Тогава се очаква да бъдат анализирани и приети революционни неща за бъдещото развитие на дружествата, чиито интерси за жалост бяха "осребрявани" и политизирани през годините.

„Освен да се видим в началото на новата година, живи и здрави ли сме, да си кажем няколко думи, ние се събираме и да започнем богатия ни календар за годината. В Бургас ние от тракийско дружество Странджа ще бъдем домакини на едно от най-големите събития в България. На 13 април ще се проведе Завръщане към корените. Това е едно изключително богато събитие, с много пъстра целодневна програма. Очакванията ни са, около 5 хиляди тракийци от цялата страна да присъстват официално. За нас от Странджа това е едно от най-важните събития за 2019-а. Не подценявам и останалите големи събития, които предстоят в региона, а именно събора на Божура, Петрова нива, Деня на Тракия и другите по- малки чествания, които са в календара на Съюза на тракийските дружества в България“ заяви Колев пред множеството в Бургас, сред което преобладаваха наследници на бежанци от Одринска и Егейска Тракия.

Да уважи събитието лично дойде и председателят на Съюза на тракийските дружества в България Красимир Премянов /в средата на снимката/. По този начин той легитимира Стефан Колев като тракийски лидер в Бургаско. Премянов наблегна на това, че по исторически причини Бургас и областта са център на тракийското движение, събрал огромно количество бежанци от Тракия.

„Това са големи въпроси, свързани със защитата на тракийските българи– връзката с ЕС, двустранните отношения с Турция и аз мисля, че в лицето на Стефан Колев и тракийците в България, тракийското движение живее пълноценен живот, преодолял меркантилни опити на разцепление, основаващи се на дребни мотиви. Не искам да ги коментирам, защото ние сме над тези работи“, добави още той визирайки отцепването на някои дружества от Съюза, като едно друго от Бургас.

За „Странджа“ Премянов добави, че това е името на първото тракийско дружество, което Капитан Петко Войвода и негови съратници създават и е изключително щастлив от факта, че Стефан Колев е възстановил ролята му на една от водещите организации и е убеден, че ще продължи да бъде такава.

Коментари