Каракачанов с ултиматум към Борисов! Заплаши да подаде оставка
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Каракачанов с ултиматум към Борисов! Заплаши да подаде оставка

ицето и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов се закани, че ако концепцията му с мерки за интеграция на ромите не бъде приета от парламента с подкрепата на управляващите, той е готов да подаде оставка и да мине в опозиция.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/politika/2019/02/12/boikotirat-li-mu-koncepciiata-za-romite-karakachanov-aut-ot-kabineta.401890

Вицето Красимир Каракачанов се закани, че ако концепцията му с мерки за интеграция на ромите не бъде приета от парламента с подкрепата на управляващите, той е готов да подаде оставка и да мине в опозиция.

"Ако ГЕРБ смятат, че ДПС са им идеологически по-близко до сърцето, няма проблем, аз си подавам оставката, минавам в опозиция, да си направят коалиция и да управляват щастливо", каза вицепремиерът в интервю за Евроком.

"Ако най-важният въпрос е, че ние изчезваме като нация, ако това наше виждане не се споделя от хората, с които управляваме, какъв е смисълът да продължаваме заедно", каза той по адрес на коалиционните партньори.

"Аз не желая един ден моите внуци и правнуци да кажат, че по времето на нашия дядо България се закри като държава след 1400 г.", категоричен е Каракачанов.

Вицепремиерът все пак смята, че ще има подкрепата на кабинета и няма да се стигне до оставка, тъй като не е бил спрян, когато е информирал предварително и премиера, и министрите за оповестяването на концепцията и за внасянето й.

Раздал я е и на министрите за предложения.

Каракачанов смята, че никъде в документа няма заложени противоконституционни нарушения на права.

По думите му така наречените "системни партии" много обичат да работят с този електорат по време на избори.

"По един или друг начин да ги мотивират, било с обещание, било материално. Да, българските партии не желаят да губят електорат и в това е разковничето на проблема", коментира Каракачанов.

"За мен няма значение коя партия ще управлява, ако народът живее добре и сигурно. Нека да стане ясно на обществото кой има дупе да тръгне и кой не иска да го направи. Повече така не може да продължава", заяви вицепремиерът.

Той добави, че въобще не го притесняват онези, "които реват за правата на човека, защото това са крокодилски сълзи от хора, които 25-30 г. се добре се хранят с темата права на човека, но дезинтегрират държавата, разбиват чувството ни за национална общност и солидарност.

Каракачанов твърди още, че ако има репресивни мерки в тази концепция, то те са насочени не към ромите, а към държавната администрация, която не контролира и не следи изпълнението на законите. И даде за пример отсъствието от училище, измамите с ТЕЛК и източването на социалната система.

Според него за проблема с малцинствата вина носят и политиците, и гражданите, които години наред си затварят очите.

Каракачанов припомни, че от ВМРО поне от 10-12 години говорят за всички онези проблеми, които се натрупват покрай ромското население в България, само че никой не е обръщал внимание на партията, когато е била в опозиция.

А проблемите били ясни на всички - битовата престъпност, незаконното строителство, източването на социалните фондове от абсолютно здрави хора от същата тази общност.

И все пак вицето обясни, че има проблем само с една част от ромския етност.

"Има една друга част, по-малката е от хора, които са тръгнали по нормалния, по човешкия път – работят, учат поне до средно образование, намират си някаква работа, трудят се, живеят нормално. По-голямата част бяха научени, че имат само права. И те са научени много добре да си искат правата, но не желаят да разберат, че покрай правата имат и задължения, че в България има закони, че това, че си циганин не ти дава повече права от другите. Не ти дава правото да се возиш без билет в градския транспорт, не ти дава правото да отказваш да си плащаш тока и водата, не ти дава правото да пребиваш който ти хареса, не ти дава правото да влизаш в имота на българските граждани и да ги ограбваш. И още много други неща – те не желаят да разберат, че това не е тяхно право, напротив – това е противозаконно", каза Каракачанов.

 

Кеворк Дадурян

 

 

 picasion.com

Коментари