Патриотичен огън в Община Приморско /снимки/
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Патриотичен огън в Община Приморско /снимки/

С ритуално зарязване и винени конкурси жителите на община Приморско почетоха празника на винарите, лозарите и кръчмарите Трифон Зарезан.

Верен на традицията и тази година кметът на община Приморско д-р Димитър Германов постави началото на обичая в Ново Паничарево. По стар български обичай градоначалникът заряза лозята в двора на Тoдор Тодоров, за здраве и берекет през цялата година. В зарязването се включи и председателя на Общински съвет Приморско г-жа Златина Тюлиева . Битова група „Странджанска Зеленика“ и децата от  ОУ “Христо Ботев“, бяха подготвили за празникът богата програма.  Веселието  продължи на площада, където се проведе конкурс за   най-ароматно и пивко вино.

Конкурсът бе разделен в три категории- бяло вино, розе и червено вино.

Най-хубавото бяло вино  се оказа, че е на Иван Ташев, при розето призът отиде при Атанас Миринчев,  а при  червените  вина  наградата беше връчена на Тодор Димитров.

По случай празникът в Ново Паничарево за здраве раздаваха вино, мезета и обреден хляб.

В Ясна поляна, Писменово и Веселие също останаха верни на традицията и ритуално „зарязаха”лозята.  И тук производителите на вино бяха подложени на оценка за майсторлък.

В Ясна поляна ритуалът  по зарязването беше извършен в дворът на семейство Атанасови, където дойдоха жители и гости на селото, а битовата група поздрави присъстващите с хубави странджански песни.  Празникът бе уважен и от  английското семейство Мартин и Сара Астбъри, които с особен интерес  проследиха празненството.

Конкурсът за най-добър винар в Ясна поляна категорично спечели Благой Орманов, докато в състезанието при ракиите битката беше оспорвана и с равен брой точки, се класираха ракията на осемдесет и седем годишната Анастасия Мазнева, Тодор Стоянов и Георги Георгиев.

Във Веселие изявени винопроизводители предоставиха най-доброто от своето производство, за да се окичат с титлата „Цар на виното”. Журито имаше тежката задачата да опита и оцени гроздовия елексир и да постави оценка на участниците.

Празникът споделиха кметът д-р Германов, председателят на  Общински съвет Приморско Златина Тюлиева и  главният секретар на Община Приморско Мария Георгиева.picasion.com

Коментари