Терминаторът Даниел Асенов разплака боксова България
  • 6
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Терминаторът Даниел Асенов разплака боксова България

Даниел Асенов спечели финала в категория до 52 кг в юбилейното 70-о издание на най-стария международен боксов турнир в Европа - "Странджа".

Носителят на купа "Странджа" за 2017 година и петкратен европейски шампион срази с 4:1 съдийски гласа пред пълните трибуни на столичната зала "София" представителя на Узбекистан Худойназар Файзов - 30-27, 30-27, 29-28, 29-28, 28-29.

Сред аплодиращите го зрители бяха министърът на спорта Красен Кралев, президента на БФ Бокс Красимир Инински, ВИП гостите на федерацията (като Любо Ганев) и бившите носители на купа "Странджа". Цяла боксова България е горда с постигнатото, а известни имена не скриха сълзите си от щастие.

Веднага след края на битката на клубният възпитаник на "Априлец" /с. Бояджик/, Кралев и Инински наградиха със специални плакети бившите носители на купа "Странджа" Иван Киряков, Симеон Георгиев, Милкон Калян, Ангел Ангелов, Цачо Андрейковски, Динко Василев, Георги Долапчиев, Армандо Мартинес (Куба), Ивайло Маринов, Петър Лесов, Петър Стоименов, Христо Фуртигов, Емил Чупренски, Ангел Стоянов, Серафим Тодоров, Борислав Абаджиев, Даниел Петров, Свилен Русинов, Любен Тодоров, Детелин Далаклиев, Александър Александров, както и победителите за 2017-а и 2018-а Даниел Асенов и Петър Белберов. При дамите почетени с плакети бяха Деница Елисеева, Стойка Петрова, Станимира Петрова, Стейша Сътълс и Севда Асенова.

Още от първия рунд започнаха силните десни крошета на Асенов, който не се нуждаеше от много време, за да подбере тактика за заобикаляне на гарда на противника. Бързината бе в полза на българина и именно така той пласираше крошетата си над протегнатата ръка на Файзов. Узбекът опита да смени подхода и свали ръцете си в последните секунди, но това не му помогна срещу неспиращите десни крошета на Тайсъна.

Във втората част Файзов търсеше повече клинчове в стремежа си да накъса играта, но когато двамата се впускаха в размени, отново Даниел бе по-разнообразен в идеите си за атака. Публиката аплодираше всяко едно негово попадение, а в началото на последните 3 минути Тайсъна се поразвихри и от близка дистанция засипа опонента си с крошета. Впоследствие скоростта и таймингът му отново се оказаха прекалено сложна задача за Файзов. Съдиите очаквано присъдиха успеха на Асенов, макар и с 4-1 съдийски гласа.

Опонентът на Тайсъна на финала елиминира Тинко Банабаков в предварителния кръг, а и е изгряваща звезда на бокса в Узбекистан, като през 2017-а и 2018-а печели злато в Държавното първенство за юноши, а впоследствие и злато в Държавното за мъже в категория до 49 кг. 19-годишният боксьор спечели и Откритото първенство на Индия по бокс, като след това взе участие в престижните полупрофесионални серии на АИБА World Series of Boxing (две загуби).

Първия си дуел на "Странджа" 2019 Тайсъна спечели с единодушно съдийско решение срещу мароканеца Ясин Бенданда. Любопитното е, че Тайсъна победи следващия си противник Билал Бенама и на полуфиналите на Европейското първенство за мъже под 22 год. в Румъния. В зала "София" пък Асенов го срази най-вече с левите си крошета и заслужи успех с 5-0 съдийски гласа. На полуфиналите българският боец се саморазправи с бразилеца Дъглас де Андраде също с единодушно съдийско решение.

Даниел е откритие на треньорския тандем Димитър и Тодор Мутафови в селския боксов феномен "Априлец" от с. Бояджик. Даниел, заедно с двамата си братя Катин и Боян- също железни бойци в бокса, са родом от друго ямболско село- Кукорево.

 

Кеворк Дадурянpicasion.com

Коментари