Костадин Марков: Очаквам да стане футболен празник на Бургас!
  • 10
  • 0
  • 0
  • 1
  • 1
  • 0
  • 0
  • 0

Костадин Марков: Очаквам да стане футболен празник на Бургас!

Костадин Марков е президент на ФК Черноморец 1919. Той е човекът, който осигурява средствата и гарантира бюджета на клуба. С негови усилия на стадион Черноморец беше извършен сериозен и мащабен ремонт, благодарение на което съоръжението вече има съвсем друг вид. С него разговаряме в навечерието на футболното дерби между Черноморец и Нефтохимик. Мачът ще се играе на 23 февруари - събота от 14.00 часа на стадион Черноморец.

- Г-н Марков, какви са очакванията ви преди дербито между Черноморец и Нефтохимик?
- Чисто организационно всичко е подсигурено. Положихме много усилия, но мисля, че си струваше. Вече има монтирани нови седалки, има сектор за гости. Входът на мача ще е свободен. В спортно-технически аспект очаквам да стане хубав мач, който да зарадва привържениците на футбола. Нека по-добрият отбор да победи и наистина да стане футболен празник!

- Привържениците на Нефтохимик имаха претенции, че местата за тях са малко?
- Не мога да се съглася. Смятам, че сме подсигурили всичко необходимо за тях и като цяло за всички фенове. Монтирали сме 1120 седалки в сектор А.По наредба ние сме длъжни да им осигурим 10 процента от общия брой. Реално те ще имат два пъти повече, дори процентът ще е още по-висок. Във сектор В за тях има монтирани 124 седалки, като има опция за още 170 правостоящи места.

- На стадиона бе извършен сериозен ремонт. Как успяхте да реализирате този проект?

- Чух спекулации, че община Бургас ни е помагала с пари. Няма нищо подобно.Всички дейности сме финансирали със собствени средства от бюджета на клуба. Помагали са ни и допълнителни спонсори, дарители, приятели. Действително извършихме много сериозна по мащаб дейност, затруднихме се, но мисля, че всичко това си струваше да бъде направено.

- Можем ли да кажем колко пари са инвестирани в ремонтните дейности до този момент?
- Точна цифра трудно бих могъл да ви кажа, но сумата е сериозна. Става въпрос за куп дейности, които изцяло ние сме финансирали.Поставяли сме седалки, реновирали сме терени, ремонтирали сме съблекални, извършвали сме и други строителни дейности.За нивото на третия ешелон това е една значителна инвестиция.

- Имате ли гаранции, че можете да ползвате дългосрочно базата?

- Имаме договор за 3 години да ползваме централния терен и две допълнителни игрища.На този етап това ни дава спокойствие. Естествено ще търсим начин да увеличим срока на договора, и то значително. Готови сме и с ангажимент за много сериозни инвестиции.

- Не ви ли притеснява това, че стадионът е апортиран във фалиралото дружество ПСФК Черноморец?
- Действително е така, но мисля, че има решение и по този въпрос. Дори и да бъде обявено дружеството в несъстоятелност, следват дълги процедури по изясняване на много детайли и фактически обстоятелства. Смятам, че поне до 2-3 години стадионът ще бъде на наше разположение. А, лично аз се надявам това да стане в много по-дълъг срок.

- Черноморец влезе във В група за първи път през този сезон. Как се справяте с финансирането на клуба?
- Честно да ви кажа е много тежко. Постоянно съм в разговори с различни фирми и потенциални спонсори. Търсим начини за осигуряване на стабилен бюджет. Смятам, че за този сезон парите са напълно гарантирани. Клубът ни е осигурен. Приоритет си остава ДЮШ, където ще търсим постоянно развитие. През тази година за първи път получихме и пари от община Бургас, за което сме благодарни. Сумата е точно толкова, колкото и ще получи Нефтохимик. Смятам, че това е справедливо.

- Защо се стигна до това противопоставяне с Нефтохимик? Преди години не беше така?
- Бургас в това отношение е уникален град. Тук голяма част от хората са просто за бургаския футбол. Те ходеха повече на мачовете на този отбор, който бе по-добър. Но като цяло посещаваха и двата тима. Тези хора не трябваше да бъдат губени, защото те са обществения гръбнак на местния футбол. В последните години действително има противопоставяне, което е крайно неприятно и нежелателно. Причините са много.
- Днес е имало инцидент на стадион Черноморец?
- Да, така е. Разбирам, че фенове на Нефтохимик са откраднали едно пано със символите на Черноморец. Това е пано, не знаме. То закриваше неремонтираните части на стадиона. Това създава напрежение. Те казват, че са откраднали знаме. Чета разни хвалби по форумите. Няма такова нещо. Доколкото знам знаме се печели с битка, а не да се промъкнеш на стадиона като мишка и да крадеш. Пак казвам, това е пано, а не знаме. В предния мач с Нефтохимик имаше също провокации, което отблъсква хората. Много искам това да спре. Важно е на стадиона да идват повече хора, деца, цели фамилии.Да има обществена основа.
- Вие сезирали ли сте органите на полицията?
- Да, направил съм го. Аз лично не мога да разбера подобно поведение. Това е все едно да си купиш едно списание с манекенки, да целуваш страниците и после да кажеш, че си спал с макенките. Пак казвам. Това не е фенско знаме. Това е само част от интериора на стадиона.
- Доволен ли сте от зимната подготовка?

- Мисля, че стана добра подготовка. Привлякохме нови играчи. В контролите показахме силни игри. Победихме Несебър, паднахме минимално от Поморие, но отборът игра силно. Постигнахме доста авторитетни резултати. Разбира се, това бяха контроли. Истинските мачове започват тепърва.

- В първото дерби паднахте с 0 на 3. Сега как очаквате да се развие мачът?
- През лятото ние идвахме от А областна група. Отборът се окомплектоваше в движение. Не бяхме готови игрово. Нефтохимик ни победи заслужено. Сега няма да е така. Сигурен съм, че мачът ще е равностоен. Ще победи този отбор, които има повече късмет, който допусне по-малко грешки.

- Очаквате ли провокации от феновете на Нефтохимик?
- За съжаление очаквам. Надявам се да не стане така, но....Не мога да разбера тези момчета. По този начин бягат нормалните фенове от стадиона. Дано все пак всичко премине нормално.

- Защо бургаският футбол стигна до това дъно?

- Наистина е дъно. Бургаският футбол е в много тежка криза. Стигнахме до там, да се радваме на дерби във В група. Грешките са много. Политици, бизнесмени, ръководители.Натрупване на негативни фактори. Сега е тежка криза. Необходимо е да се ангажира цялата общественост, бизнес, да се търсят решения. Много е тежък проблемът с базите. По този въпрос трябва да се работи неуморно. Можем да се възползваме от възможността за домакинство на европейско или световно първенство. Това е държавен въпрос, но за Бургас е уникална възможност да има нов и модерен стадион. Адмирирам кмета на града за неговата инициатива, но до сега само той показва подобни ангажименти. Местната спортна общественост е странно пасивна. Трябва да работим сериозно в тази посока. Нужно е и решение на казусите със стадион Лазур и стадион Черноморец. Все пак се надявам скоро Бургас да излезе то тежката футболна криза и да се върне на картата на професионалния футбол.

- Какво бихте казали на феновете на Черноморец?

- Бих им казал да подкрепят своя отбор, да вярват и да помагат. Ние, от своя страна ще направим всичко възможно за да ги радваме.Аз искам стадион Черноморец отново да се напълни, да се веят знамена. Трябва да върнем усмивките на хората.Черноморец е голяма марка в България и трябва да се върне в елита. Там е неговото място.

- Предстои 100- годишнина на клуба. Има ли вече готова програма?

  • Има, но и доста неща се уточняват. Ще проведем различни инициативи. Кулминацията ще е турнир на 100-годишните български клубове. Но това ще обявим допънително, когато сме напълно готови.

Интервюто взе Петър Михайловpicasion.com

Коментари