Как рисът се завърна в Странджа /Видео/
  • 21
  • 1
  • 0
  • 1
  • 11
  • 0
  • 1
  • 1

Как рисът се завърна в Странджа /Видео/

 

Нашият сайт публикува уникално видео, на което днес е заснет рис в района на село Факия. Това е много голямо събитие, което е свързано с биоразнообразието на планината. И до днес има разнопосочни информации за това, къде е обитавал този красив хищник.
Документирано е, че през 1941 година в Парангалица е лобното място на последния рис, застрелян от немски войници. След това обаче различни източници съобщават, че са наблюдавали рисове на отделни места в страната. Става въпрос за Родопите, Стара планина, Пирин. Има и хора, които твърдят, че през 70-те години са важдали тези хищници и в Странджа. През 1985 година рисът е бил вписан в Червената книга на България като изчезващ вид и така е и до днес.

Днешното видео по недвусмислен начин обаче показва, че вече има рисове в Странджа. Така един животински вид, който е смятан за изчезнал по родните земи, се завръща отново. На този етап не е ясно и е трудно да се разбере колко са рисовете, които обитават Странджа. Не е чудно обаче, че това животно е заснето в района на село Факия. Това е може би едно от екологично най-чистите места в цяла България. Там няма никакви замърсявания от промишлен характер, няма изградени производствени мощности, няма и сериозно човешко присъствие. Климатът е особен, мек и подходящ за отглеждане и развъждане на животни. Това явно създава комфорт и на дивите хищници, като рисовете, които са намерили подходящо място именно там. Самата Странджа е едно от последните девствени места, което е останало незасегнати от човешката инвазия във всяко едно измерение.
На Балканския полуостров шарят около 300-350 риса. От тях около 75 са в Албания, в Румъния рисовете са около 120. Общо в Европа (без Русия) са били преброени около 3000 риса.

Рисът живее 5-10 години. Ловният му район е от 80-100 до 450 квадратни километра. Женските зачеват през февруари-март и излизат привечер на лов, прибират се преди зазоряване. Нощем кой да ги види? А ако се появят "наблюдатели" с пушки в района, рисът ги избягва. Вижда мишка от 65 метра, заек от 300 метра, а яре забелязва чак от 500 метра. Неслучайно в научната литература е дадено родовото му название "линкс", от името на Линцей, кормчията на кораба на Аргонавтите. Според античната митология уж той бил надарен с такъв проницателен поглед, че можел да вижда и обратната страна на хора и предмети, т.е. през тях.
Рисът в някои отношения е полезен дивеч. Мърша не яде. Изпусне ли плячката, не я догонва. Това го сваля от пиедестала на крайно озверен и кръвожаден хищник. Добър регулатор е на лисиците и язовците. По тази точка може да бъде помощник на ловците. Боледува от бяс, но в леката паралитична форма, която не е заразяваща. Тези качества го правят предпочитан гост върху всяка ловна територия.
Рисът е все пак един котешки вид. Като всяка писанка, налита на валериан. А това може да ни помогне да открием следите му.

Петър Михайлов

Степан ДадурянКоментари