Бургаски родолюбци сведоха глави пред подвига на тракийци /снимки/
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Бургаски родолюбци сведоха глави пред подвига на тракийци /снимки/

Много родолюбци се събраха пред паметника на 24-ти Черноморски пехотен полк до сградата на ДНА в Бургас, за да почетат хилядите тракийски мъченици и войниците, прославили страната ни в Балканската война и превземането на Одрин.

Патриотичното мероприятие за Деня на Тракия започна с музикално- поетична програма пред Военния клуб в Бургас. Организатори са тракийско дружество „Странджа“ - Бургас, съвместно с Общински и Областен съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва.

"В Деня на Тракия мястото на всеки българин е тук, сред вас! Да поискаме прошка, да почетем жертвите, да  отстояваме заедно правата тракийците в страната. Трябва да пазим историята и да я предашаме на идните поколения.'' каза Стефан Колев, който е сред главните организатори.

Делото на дедите бе припомнено от зам.-кмета Йорданка Ананиева, зам.- областен управител на Бургас- Владимир Крумов, както и общински съветници и народни представители .

Ден на Тракия е 26 март. Той е приет за един от дните в българския културно-исторически календар. Чества се подвигът на българските войни, паднали край Одрин и из тракийските полета, както и почитта и паметта към хилядите българи - тракийски бежанци, намерили подслон в пределите на България и запазили родовата си памет. Смята се за годишнина от деня, в който е превзета Одринската крепост на 26 март 1913 г. от Българската армия през Балканската война (1912-1913). Пленени са 14 турски генерали, 2000 офицери, 50 000 войници, 413 оръдия, 46 тежки картечници, 90 000 снаряда, 12 000 000 патрона и друго имущество. Българите губят в атаката 1316 убити и 6329 ранени. Победата донася свободата на тракийските българи.

Атаката започва на 24 март 1913 г. За две денонощия българската армия разкъсва огражденията, пробива фронтовата линия при Айвазбаба, Айджиоглу и други фортове и превзема считаната до тогава непревземаемата военна крепост.

Крепостта е превзета от Втора българска армия под командването на генерал-лейтенант Никола Иванов.

Степан Дадурянpicasion.com

Коментари