Тракийският лидер в Бургас с родолюбив апломб
  • 4
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 1
  • 0

Тракийският лидер в Бургас с родолюбив апломб

Както по- рано писахме, честването на Деня на Тракия в Бургас започна пред паметника на 24-ти пехотен Черноморски полк, ДНА. В организацията на събитието участваха Тракийско дружество Странджа и Сдружението на офицерите от резерва и запаса. Многобройни членове от секциите на Тракийско дружество Странджа участваха в ритуала по поднасяне на цветя и венци. А богата културно- музикална програма с тракийски послания, "заредиха" допълнително настроението. Обръщение към присъстващите направи утвърдилият се като лидер на тракийците в морския град Стефан Колев.

"Тук пред паметника на 24-ти пехотен Черноморски полк си спомняме незабравими страници от нашата история и се покланяме пред повдига на достойните и храбри наши братя и сестри от Одринска Тракия, Македония и Родопите. В тяхната борба пряко учстваха много българи от цялата страна, защото жаждата за свобода в онези години бе свързана с идеята за обединено и независимо Отечество, както и в наши дни.

Превземането на Одринската крепост е един от върховете в нашата и в световната история на военното дело.  В драматичните събития от 1913 година пораства българският дух. Неслучайно ехото от “гърма на победите” на младата българска армия отеква в Европа и другите континенти. Победата донася свободата на тракийските българи. От 20-те години на 20-ти век тракийските дружества, армията, църквата и българската културна общественост честват Деня на победата край Одрин. От 2006 година този ден е признат официално и от българското правителство за Ден на Тракия.

Изказвам благодарността си към цялата общественост в Бургас за усилията, които полагате за съхраняване на родовата памет, за отстояване на Тракийската кауза!

Геройствата на нашите предци трябва да бъдат пример за всички нас, за несломим дух и родолюбие. Тези уроци на историята ни учат да запазим себе си силни и еднинни.

Нека бъдат живи подвигът и паметта на одринци! Честит празник!”

 

Кеворк Дадурян

Степан ДадурянКоментари