Община Бургас: Стадион Черноморец да се опази само за спорт!
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Община Бургас: Стадион Черноморец да се опази само за спорт!

Скандалите около стадион Черноморец и възможността той да послужи за разплащане към кредитори и контрагенти се пренесоха с пълна сила в местния парламент на Бургас. Директорът на Дирекция "Правно- нормативно обслужване" към Община Бургас Златина Георгиева /на снимката/ заяви, че спортния комплекс е строго предназначен за спорт и спортни дейности и като такъв трябва да остане. Щяло да се подкрепи всяко решение на ОбС, както и усилията на Временната комисия с председател Константин Бачийски за ревизия на дружеството и установяване намеренията на кредиторите, в което дружество общината е съакционер и е апортирала градския си стадион. Георгиева заяви, че местната власт не е уведомена за намеренията на съда или рисковете от такива намерения, дружеството ПСФК Черноморец Бургас да бъде обявено в несъстоятелност. Призова местния парламент да си влезе в ролята и да направи необходимото. Каквото и да означава това. Група общински съветници зададоха три конкретни въпроса към кмета и председателя на ОбС. И двамата обаче отсъстваха от залата в този момент. Те бяха следните:

1.Уведомена ли е Община Бургас за образуваното дело, и ако да, какви мерки е предприела?

2.Предоставяна ли е на Община Бургас информация за финансовото състояние на дружеството?

3.Какво смята да предприеме администрацията във връзка с възникналия проблем?

В Бургаски окръжен съд е започнало дело по иск за несъстоятелност на ПСФК Черноморец. Искът е направен от Инспекция по труда- Бургас във връзка с неизплатени заплати на служители на ПСФК Черноморец. Те са ситуирани като кредитори на дружеството. Зад този иск обаче застават големите кредитори- фирми от обръчите на Митко Събев- партньорът на общината. Става въпрос за обща сума над 30 милиона лева. За голяма част от кредитите обаче няма документални доказателства. Ако клубът бъде обявен в несъстоятелност е твърде възможно да се стигне до разпродажба на единствения читав актив в дружеството- спортен комплекс Черноморец. Той е апортиран в капитала на ПСФК Черноморец. Това ще бъде огромна загуба за бургазлии и реално кражба на терен със солидна пазарна стойност- близо 200 милиона лева.

В тази връзка бе и входирано питането от страна на група общински съветници, в лицето на Георги Митев, Тодор Иванов и Станимир Апостолов.

Преди няколко дни друг общински съветник Георги Дражев заяви, че прокуратурата трябва да вземе отношение по въпроса. Той направи и интересно сравнение между президента на ПСФК Черноморец Митко Събев и печално известния бизнесмен Николай Банев. В момента Банев е в ареста с обвинение, че е източил стотици милиони левове от собствените си компании.

"Няма разлика между Събев и Банев. Двамата са хора, които са съсипали бизнеси за милиарди. Банев буквално разкости АКБ Корпорация, която реално открадна от вложителите в масовата приватизация. Събев пък смаза и доведе до фалит с различни схеми една голяма структура като Петрол Холдинг. Той е в основата на източването и на ПСФК Черноморец. Сега прави опити да вземе и стадион Черноморец. Наистина е необходимо съд и прокуратура да се самосезират и да вземат отношение по това престъпление" коментира Дражев.

Той уточни, че бургаският футболен клуб е източван целенасочено над 10 години. Общинският съветник поясни и схемите на вкарване на дружеството в кухи дългове, които сега се представят в съда. Става въпрос за колосални наеми, разходи за външни услуги и неимоверно високи заплати на футболисти и директори в периода 2008 - 2011 година. Отделно от клуба все още не са представили финансова документация за извършваната дейност, откакто той е създаден.

 

Кеворк Дадурян

 

 Коментари