С химна за красотата на България откриха крепостта- музей Кирилицата! Плиска възвърна европейската си слава!/снимки/
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

С химна за красотата на България откриха крепостта- музей Кирилицата! Плиска възвърна европейската си слава!/снимки/

Културното събитие на годината безспорно бе откриването на крепостта- музей "Кирилица" и стената с барелефи на писатели от над 10 народности. В това се обединиха политици, общественици и интелектуалци при официалното рязане на лентата. Избраната дата не е случайна: на 27 юли почитаме Светите Седмочисленици и Свети Панталеймон. Молебен и водосвет бе извършен от висши български и арменски духовници. Най- новият патриотичен продукт се подарява на България от инвеститора Карен Алексанян и се намира в рамките на културно- историческия комплекс Двор на кирилицата в Плиска. Освен внушителна цитадела- на две нива, присъстващите останаха очаровани от залите вътре: "Създатели на кирилицата в Плиска", "Алеята на българската слава", а восъчните фигури на историческите ни герои от онзи славен период български, бяха сравнявани приравнени с тези в лондонския популярен музей "Мадам Тюсо". Дърворезби с всички букви от азбуката придават допълнителна тежест на сътвореното с частни средства.

"Вижда се, че всичко е правено с много разум и любов. Чест е за мен да бъда тук сред Вас и да стана част от това историческо събитие. Спокойно можем да кажем, че Плиска ударно се връща към величието си и много скоро ще попадне дори в туристическата карта на Европа. Кирилицата е дело на нашата държава!" каза вицепрезидента Илияна Йотова. Отчетено бе, че днешното откриване е обединило партиите, имащи себе си за български. Това потвърди и лидерката на НФСБ за Шуменска област Наталия Стефанова, която проследи реализирането на проекта от самото начало.

Емоцията пък в Карен Алексанян взе връх, когато легендарната народна певица Валя Балканска извиси глас, а професионални гайдари засвириха химна за красотата на България. Безспорно това е "Хубава си моя горо". Посланието бе достатъчно красноречиво. Любен Каравелов написва текста в навечерието на Априлското въстание. Лиричното стихотворение е смятано за израз на носталгията по дома и болката, която е изпитвал автора, когато е виждал нехайството за свобода, бавното напредване на революционната работа и многобройните трудности. Целта на Алексанян с възрожденската песен е възраждането на българския дух и любов към всичко родно!

 

Г. ГеоргиевКоментари