Какви бяха цените по време на социализма и какви са сега
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 1

Какви бяха цените по време на социализма и какви са сега

 

Както много други неща, за последните 26-27 години са се променили и цените на стоките и услугите у нас. Цените по време на социализма на фона на днешните изглеждат направо смешни. Трагичното обаче, е че цените са скочили в пъти повече, а днес има хора, които преживяват със средната за онези времена заплата.

Литърът прясно мляко през 1988 г. е струвал 30 стотинки. Към днешна дата цената му е 2 лева, или близо 7 пъти повече. При социализма 1 килограм сирене от краве мляко е струвал 2,30 лева, а кашкавал „Витоша“- 4 лева. Сиренето сега върви между 7 и 14 лева, като голяма част от продуктите се произвеждат от смес от мляко, сухо мляко, палмово масло и синтетични втвърдители, набухватели, овкусители и ароматизатори. Цената на кашкавалт пък стига до 16 лева. При социализма сирене от козе мляко почти не е имало, а от овче е имало сезонно. При демокрацията има целогодишно краве, овче и козе сирене, защото се произвежда от синтетични аромати на краве, овче и козе мляко.

Краве маслото тогава се е продавало за 50 стотинки за пакет от 125 грама. Цената му в момента е около 2 лева.

Баничката преди 26 години е струвала 18 стотинки срещу сегашния 1 лев. Левче сега струва и билет за градския транспорт, докато тогава е бил 6 стотинки.

Голяма разлика в цените спрямо преди има и при забавленията. Билетът за кино при социализма е бил 25 стотинки, а сега е 10 лева. За да отидеш на театър е трябвало да платиш 1 лева, а сега трябва да отделиш поне 8 лева.

През 1989 година средната заплата е била 274 лева. Приведено на днешни цени, с 274 лева тогава е могло да се купи това, което сега може да се купи с 2100 лева.

В края на 80-те средната пенсия в България е около 200 лв./месец. През 2015 г. средната пенсия също е около 200 лв., при цени около 10 пъти по-високи.
 

Коментари

Един

1 Jan, 2022 15:16

Пълна манипулация. И даже снимката не е от магазин където можеше да се купува с левове. Това е така наречения Корекм където имаха право да пазаруват само другарите комунисти и някой други приближени на тях които имаха привилегията да бъдат пускани извън България и работят в чужбуна.

Отговори