Ювелирна съкровищница очаква ценителите в Приморско
  • 1
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Ювелирна съкровищница очаква ценителите в Приморско

Ремонтът в Историческия музей на Приморско приключи. Обликът, оформлението, експонатите и посланието като цяло са рядко срещани по родните ширини. Човек като се потопи на място, определено придобива по- голямо самочувствие като българин. Всичко което е изложено е напълно автентично от района. Тракийското златно съкровище, открито неотдавна в местността „Силихляр“ е съкровищница която приковава вниманието. Тя се пази в модерен трезор с най- високо ниво на сигурност.

Във фокус е и последната находка от археологически разкопки на надгробна могила в местността „Силихляр“ край Приморско при които бяха открити изключително редки и ценни за науката експонати, които разширяват представите за богатството на обитателите на района през ранно бронзовата епоха 3200 - 2500г. пр.Хр. В гроба на млада девойка са били поставени личните й бижута: златни обеци и чифт сребърни висулки за плитки. Мощните каменни съоръжения в могилния насип ни дават представа за религиозните схващания на тогавашните хора. Те засвидетелстват култа към слънцето, както и сериозни астрономически познания.

Изделията от благородни метали изработени преди 5000 години показват, че още тогава в Странджа планина се е добивало злато и сребро. Вероятно това са хората, които първи разработват рудните находища в района на Медни рид. Предполага се, че това са предците на тракийското племе Скирмиани, които са се съюзили с персийския цар Дарий I.

В просторните експозиционни зали на музея, изграден иначе през 2015 година със средства на Европейския съюз по програма „Развитие на рибарските общности“, са изложени различни културни ценности, разкрити при извършените археологически разкопки на територията на община Приморско. Находките от проучените в района обекти, които обхващат широк времеви диапазон – от праисторическия период V – I хил. пр. Хр., през желязната епоха – времето на траките, както и  класическата и елинистическа епохи, могат да се видят в изложбените зали в музея.

В най- голямата зала, която се ползва и за конферентна, са разположени паметници от няколко епохи: античност, късна античност и средновековие. Експонатите в Исторически музей Приморско са от археологическите проучвания при надгробните могили в местностите „Ченгер” и „Силихляр”, античния предшественик на Приморско – крепостта „Фармакида”, тракийското светилище „Бегликташ”, долмените в района на резерват „Ропотамо” и крепостната стена при полуостров „Урдовиза” край курортния град Китен. Представени са културни ценности и от частни дарители.

Иновативният подход на представяне на експонатите в музея, включва единствената в България ефектна 3D холограма, изобразяваща тракийски жрец, които подканва гостите да посетят тракийското светилище „Бегликташ”. Според посетителите емоцията е неописуема и не може да се сравни с познатите и стандартни методи за привличане и създаване на интерес у посетителите, използвани в други музеи.

Музеят разполага и с високотехнологичен последен модел гео радар, който до момента е единствен в страната и със сигурност ще облекчи, и най-вече повиши ефективността на работата на археолозите.

На приземния етаж на музея е разположена етнографската сбирка, която запознава посетителите с начина на живот на местното население от края на ХIХ и началото на ХХ век., както и с историята на града и първите му заселници. Изложени са носии, предмети от бита, инструменти, посуда и други интересни вещи от ежедневието на нашите предци.  

Посетителите на музея могат да получат актуална информация за историческите места в района и последните археологически открития.

 

Кеворк ДадурянКоментари