Древна църква е най- мощният трафопост в Бургас /СНИМКИ/
  • 0
  • 1
  • 1
  • 0
  • 1
  • 0
  • 0
  • 0

Древна църква е най- мощният трафопост в Бургас /СНИМКИ/

Невероятно, но факт. Един от най- старите християнски храмове в история на Бургас, с днешна дата не съществува. Не е съборен, но функционира като...мощен трафопост. Стените му пък служат за избиване на комплекси от страна на футболни фенове. Става въпрос за огромното ел. съоръжение срещу несъществуващия вече ресторант "Воденицата", което служи за преобразуване и разпределяне на ел. енергия от разпределителната мрежа към крайните консуматори- в тази част на Морската градина. Мнозина досега се чудеха, защо трафопоста има нетрадиционен облик. Като например, че има зазидани прозорци и врати, прави страни като за сграда, а най- източнатa част е издадена напред към морето. Човек като разрови архивите и има кой да го насочи, излиза, че това е бил малък гръцки храм.

Действал е като такъв дори преди Освобождението и е бил без камбанария. Османската власт не е издавала разрешение за такава. Подобна е историята и с друг древен бургаски храм- арменският. Камбанарията му се изгражда в късния царски и началния комунистически период на 20 век. В стари дописки на големия скулптор и художник Петко Задгорски пише, че гръцкия храм бива поетапно загърбен от миряните, заради новата и по- голяма гръцка църква в морския град. Това е широко познатата "Света Богородица"- на пъпа на Бургас, собственост вече на БПЦ. Кога точно се подписва обаче "смъртната присъда" на малкия храм до Морската градина и къде са изнесени иконите, е загадка.

Знае се единствено, че решението е взето много бързо, понеже Приморски парк е започнал да се електрифицира ударно в тази си северна част. Дали обаче периода е преди или по- време на комунизма, не се знае.

"Храмът може да не излъчва божествена енергия вече, но пък преобразува и разпределя електрическа от доста години. Кое как е станало и защо точно по този начин, едва ли има вече някой да каже на 100 процента" каза известен бургазлия на преклонна възраст. Допълва, че благодарение на същия този трафопост, сега капанчетата около Северния плаж имат образцово ел. напрежение в контактите си.

 

Г. ГеоргиевКоментари

Соня

5 мар, 2020 21:32

Не пишете глупости, драги мои! Сградата е построена за ел.подстанция. Всъщност това е първата подстанция в Бургас. Подробности - в книгите "Памет бургаска" на Катя Корудерлиева-Стоянова.

Отговори

Иван

26 фев, 2020 8:03

Възлова станция 20/6 се казва сега и се ползва преди 09.09 като напрежение се е получавало от ТЕЦ Черно море и там се е понижавало до 6 киловолта каквато е била мрежата в града тогава.

Отговори