Безплатният СПА комплекс на Бургас става платен
  • 1
  • 4
  • 12
  • 6
  • 1
  • 1
  • 1
  • 19

Безплатният СПА комплекс на Бургас става платен

Най- големият безплатен „СПА център“ на открито в страната, става платен. При това от този сезон. Басейните с луга и лечебната кал до предприятието добиващо черноморска сол, са познати от десетилетия. И докато всяко лято достъпа до тях бе гратис, то вече правилата се изменят, конкретизират от дружеството- стопанин. Да! Подобно природно и национално богатство не е държавно както в белите държави, а частно. При това приватизарано на два пъти в края на миналия век. Слага се инндивидуална такса, без значение дали се харесва на местните и гостите на града. Това се възприема със смесени чувства. Каква ще е обществената търпимост предстои да разберем.

Черната кал е доказано средство за облекчаване и лечение на различни заболявания.

Същността на калолечението е комплексно въздействие върху цялата периферна нервна система. Топлинните й свойства разширяват съдовете и отварят нови капиляри. Така намаляват отокът и болката, зарастват и се заличават белези от рани, подобряват се обменните и регенерационните процеси. Освен че лекува, калта разкрасява и подмладява, защото през кожата преминават калций, йод, фосфор и др. Лекува почти цялата гама от кожни болести, артрити, дискови хернии, гинекологични проблеми, плексити. Противопоказна е само при туберкулоза, венерически и злокачествени заболявания.

Черноморската луга е с доказан медицински ефект– прилага се при лечение и профилактика на болести, свързани с опорно-двигателния апарат, кожни възпаления и рани, разширени вени, настинки и простудни заболявания. Препоръчва се при артрози, артрити, тендовагинити, дископатии, изкълчване на ставите и ишиас. Добре е да се стои в лугата не повече от 20-30 минути, за да не се претоварва сърцето.

Неотдавна местната власт направи сериозни инвестиции в инфраструктурно отношение именно защото става въпрос за обект с обществена значимост. Друг жест към предприятието- стопанин на обекта бе, че асфалтовият път до дружеството бе превърнат в пешеходна зона и бе сложена бариера. Сега обаче лугата и калта стават с платен достъп.

 

Кеворк Дадурян

 

Коментари