Уникална църква в Истанбул сбъдва най-съкровените желания!
  • 10
  • 1
  • 1
  • 3
  • 23
  • 1
  • 2
  • 2

Уникална църква в Истанбул сбъдва най-съкровените желания!

Може да има хиляди църкви посветени на Св. Богородица в целия свят, но една е църквата, която се намира в Истанбул и се именува в църква на „Първия ден на месеца".

Какво е различното - църквата се посещава от стотици хиляди хора от различни вярвания, които на всяко първо число от месеца идват тук, надявайки се желанията им да се сбъднат. На първия ден от всеки месец хиляди жители и посетители на Истанбул си проправят път по една тясна уличка до двора на храма, посветен на Дева Мария. Там в преддверието на църквата си купуват така наречените „сребърни" и „златни" ключета – всяко по 1 турска лира. Те символизират желанията на хората, влизащи в църквата.

Някои от посетителите влизат в подземната крипта, за да получат и светена вода от малък извор, други стоят и чакат, за да получат благословията на гръцки православен свещеник и осветят своите ключета.

Ако се сбъдне желанието на човек, той трябва да върне ключа в църквата. А хората, които връщат ключетата, са стотици! Можете да се уверите сами ... Странно е, обаче за историята и построяването на храма се знае много малко. Твърди се,че в средата на 18 век мястото, където се намира вълшебната църква, било купено от много богат грък. Неговата дъщеря Мая сънувала Света Богородица. Тя и казала ,че в градината си имат целебен източник. И подробно разяснила на момичето как да го използват. На сутринта цялото семейство отишло на мястото и наистина открило целебния извор. Богобоязливият грък решил да направи църква на това място в прослава на Богородица.

Целебната вода и до ден днешен стои в градината на храма. Е, не е от най-вкусните, но пък е целебна и опашки се вият, да са се напълни само една бутилка от нея.

В кой момент в църквата са разбрали,че мястото изпълнява желания също не е известно. Но тук има доста икони, които са поне на 200-300 години. Част от тях са толкова стари, че са сложени под похлупак и са заключени, за да не ги развали топлината или светлината. Ключове за отварянето на тези реликви могат да се купят на символични цени пред входа на храма. Един ключ-едно желание.

Казват,че на първо число от месеца в църквата се продават по 18 килограма ключове. Всъщност никой не отворя наистина иконите- просто се минава и се допира ключа до всяка една икона. Ако сте купили повече от един- допирате всичките.

Но после не забравяйте да се върнете…

 

Спартак

 Коментари