Фабрика за преработка на изпражнения и боклуци вдига на бунт Малко Търново
  • 0
  • 0
  • 1
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 1

Фабрика за преработка на изпражнения и боклуци вдига на бунт Малко Търново

Един от най- екологичните райони в страната- Малко Търново е изправен пред много сериозно предизивкателство. Там където се местят да живеят хора порази здравословни причини на белите дробове и се оправят от средата и въздуха. Там където водата е чиста и полезна за организма. Има противоречиво инвестционно предложение за вдигане на предприятие за преработка на утайки от пречиствателни станции или още онзи твърд отпадък от изпражненията който не може да се пречиства добре в ПСОВ. Щяло да има преработка и на битови отпадъци, а технологичния процес щял да завършва с производството на ел. енергия. Може и така да е, но какво означава това обаче? Малко Търново се обезлюдява и има крещяща нужда от инвеститори. Но какви са рисковете с този- навярно катастрофални, за екологията и здравето на малкото останало население. Любопитно е поведението на местната власт. То е наясно с предложението още преди месец, обявилa го е в сайта си, но демонстрира пасивно поведение. Странно пасивно е и поведението на широко известен политик, който неотдавна изгради голям хотелски комплекс с туристическа насоченост. РИОСВ Бургас също мълчи, а със сигурност са наяно- без значение дали е издавано разрешително или напротив. Конспиративните теории сочат, че след избиването на животните в близкото минало заради рализни мистериозни болести и изграждането на площадки за мигрантски центрове, този последен ход цели още по мащабно обезлюдяване на региона. Мистериозна е фирмата- инвеститор която изглежда има покровителство и е намерила правилната ниша за да генерира солидни печалби. В търговския регистър се вижда нагледно, че регистрацията е направена още през 2012 година, а адреса й за развиване на дейност е именно в Малко Търново. А колко хора ще бъдат наети на работа? По скоро нищожен брой предвид спецификата на роботизираната работа. Общественикът Георги Бъклев излиза с "кърваво писмо" в социалната мрежа и заостря внинаманието с известна доза ирония. Припомня, че Малко Търново попада в ПП Странджа и външни отпадъци са недопустими. И също така припомня, че в близкото минало, населението се е вдигнало за подобен тип предизивкателство. Когато солидно количество от утайки от изпражнения бяха изсипвани в бившия рудник "Бърдце". Точното количество според запознати е 2100 т. Сега  наименованието на инвестицията е завоалирана със следното:

„Изграждане на инсталация за производство на ел. енергия посредством инсталация за газификация на твърди битови отпадъци, RDF и утайки от пречиствателни съоръжения, когенерация и производство на пилети от дървесни отпадъци в УПИ III-380, ПИ 46663.501.1819/, гр. Малко Търново, община Малко Търново", с възложител „Перун – 2012" АД.“

 

Ето и "кървавото писмо" на Бъклев:

 

 

ИНВЕСТИЦИИ В МАЛКО ТЪРНОВО
В последните 10 години Малко Търново е обект на активен инвеститорски интерес. Не е за овцекомплекс, въпреки че от хилядолетия тук е раят за овцевъдите, пък и арабите още не са забравили чудесния вкус на странджанските агнета. Не е и за мрамор или дървообработващи цехове, суровината която е в изобилие около града. Нито е за преработване на билки.
Има неистов инвеститорски интерес в града и около него да се преработват утайки от пречиствателни станции, както и всякакви други боклуци.
През лятото на 2010 година фирма „Благиев Инженеринг ЕООД“ изсипва в района на бившия рудни „Бърдце“ 2100 тона утайки от ПСОВ (Пречиствателна станция за отпадни води) Бургас, в нарушение на Чл.31, ал.5 от Закона за Защитените територии. Има опасност от замърсяване на водоизточниците на града. Следва протест и събрани 900 подписа. Спира носенето на утайки.
През 2013 г. две бургаски фирми - „Черкол“ ООД и „Веста плам“ ООД изградиха в промишлената зона на града две „манги“ - цехове за производство на дървени въглища. Няколко пъти града е обгазен. Следва протест с подписка и мангите са затворени.
В началото на 2019 г. отново сме атакувани с безобразни намерения. Първо държавата решава да построи Лагер за настаняване на мигранти на територията на града. Започват брожения,протести, събиране на подписи в града и инвестиционното намерение на МВР е спряно. Засега!?. Още не отшумял този проблем и сме атакувани с ново инвестиционно намерение.
На 04.04.2019 г. - съобщение на сайта на общината:
„Община Малко Търново уведомява жителите на общината за инвестиционно намерение: „Изграждане на инсталация за производство на ел. енергия посредством инсталация за газификация на твърди битови отпадъци, RDF и утайки от пречиствателни съоръжения, когенерация и производство на пилети от дървесни отпадъци в УПИ III-380, ПИ 46663.501.1819/, гр. Малко Търново, община Малко Търново", с възложител „Перун – 2012" АД.“
Не разбирам защо веднага не му е отказано на този инвеститор. Ползата за града от инвестицията е нула. Работни места пренебрежимо малко. Затова пък отделяните при преработката отровни газове обилно ще обгазяват града. Ще се преработват утайки от ПСОВ от градовете Царево, Приморско, Созопол и Бургас. Защо инвеститора не построи цеха в Созопол – ще му излезе по-евтин транспорта, ами ще кара фекалиите чак в М. Търново? Отделно, че на територията на ПП „Странджа“ е забранено да се внасят отпадъци извън територията на парка.
Оказа се, че намеренията на този инвеститор да преработва опасните утайки на територията на града са отдавна. През 2011 г. РИОСВ – Бургас отказва да му даде оценка за въздействие върху околната среда. Тогава той се прдставя с фирма „Био Когенерационна Мощ“ ЕООД, като предварително е закупил терена на бившия автополигон до стадиона. Сега променя името на фирмата на „Перун 2012“ АД и инвестиционното намерение. Отново няма разрешение от РИОСВ. Явно има сериозна протекция от някое министерство, защото упорито се стреми да реализира идеята си. А идеята не е производство на пилети, а реализиране преработката на опасните утайки от пречиствателните станции. Това е една много доходна дейност, която държавата няма идея как да разреши и частните фирми се надпреварват да я реализират. И къде другаде, освен в обезлюдяваща Странджа.
Как не дойде един инвеститор да построи цех за шоколадови бонбони, за сладолед или други лакомства. Все отрови и фекалии за нас. Вече започвам да вярвам, че не е фалшива новината: СТРАНДЖА ПЛАНОМЕРНО И ЦЕЛЕНАСОЧЕНО СЕ ОБЕЗЛЮДЯВА.

 

Кеворк Дадурянpicasion.com

Коментари