Рязък лупинг за Ф- 16?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 1
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Рязък лупинг за Ф- 16?

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов е научил от медиите за оставката на земеделския министър Румен Порожанов, тъй като никой от кабинета не е коментирал темата с него.

Пред БНР той заяви, че за оставката решава министър-председателят.

Военният министър изрази несъгласие с твърдението, че държавните институции не правят нищо, за да разкриват злоупотребите. Просто медиите са по-активни, а преди избори някои от тях стават особено активни, коментира той.

Относно възможните санкции, които Европейската комисия може да наложи на страната заради нередностите с къщите за гости, министърът посочи, че за съжаление в подобни ситуации винаги обществото плаща сметката.

"Дори и в поредица нелепи политически решения, взети в различни сфери. Още от преговорите. Всички тези сметки ги плаща обществото. Всеки облечен с власт, който не решава проблеми, след това плаща обществото", обобщи той.

Каракачанов отказа да коментира дали могат да се очакват нови оставки на членове на кабинета.

По отношение на преговорите в САЩ за купуване на нови изтребители Ф-16 военният министър подчерта, че те още не са приключили, въпреки че част от екипа вече се завърна у нас.

Представителите на ВВС останаха във Вашингтон да продължат разговорите, уточни той и допълни, че в ценово отношение част от предложенията не са задоволителни. По тази причина преговорите продължават.

"Трябва да се съобразим с цената, с пакета услуги и сроковете за плащане. Всичко е въпрос на пазарлък, на преговори. Ако цената не ни удовлетворява, ще кажем "не", заяви той, уверявайки, че страната ни няма да приеме всяка цена, която би ни била предложена.

Той не изключи възможността ако преговорите със САЩ се провалят, да се поиска разрешение от Народното събрание за разговори с Швеция или Италия.

По повод изказването на турския посланик Хасан Улусой, който препоръча правителството да стимулира изучаването на турски език в училище, за да има повече турски инвестиции, Каракачанов посочи, че дипломатическа практика е да се привика за обяснения чужд дипломат, когато наруши Женевската конвенция за дипломатическата служба.

Както България не се бърка във вътрешните работи на Турция, така е неприемливо чужд посланик да се произнася по подобни въпроси, категоричен бе той.

Той съобщи и че Стратегията за интеграция на ромите ще влезе в Министерския съвет след изборите, за да не се използва в кампанията. Според него циганските семейства получават множество помощи и са се научили, че могат само да получават, без да дават.

"30 години финансираме маргиналната раждаемост в гетата, а не грамотната. Това е сбъркан модел на интеграция на циганите в обществото", отсече Каракачанов.

 

Кеворк Дадурянpicasion.com

Коментари